Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Microsoft: Türkiye’de de sivillere karşı kullanılan casus yazılımı engelledik

0

ABD merkezli yazılım şirketi Microsoft bir açıklama yaparak, İsrail merkezli bir hacker şirketinin kullandığı casus yazılımı engellediklerini duyurdu. 

Yazılımın dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce siyasetçiyi, insan hakları aktivistini, gazeteciyi, akademisyeni izlediklerini açıklayan Microsoft, bir yazılım güncellemesiyle casus yazılımın engellendiğini aktardı; “Filistin, İsrail, İran, Lübnan, Yemen, İspanya, Birleşik Krallık, Türkiye, Ermenistan ve Singapur’da bazı hedeflere saldırdılar” dedi.

Şirket özel olarak kimlerin hedefe alındığını ise açıklamadı.

16 milyon euro’ya 10 farklı cihaz

Açıklamada, hacker grubu Candiru’nun kullandığı casus yazılımın Uluslararası Af Örgütü ve Black Lives Matter (Siyah Yaşamlar Önemlidir) gibi kuruluşların internet sitelerini kullandığı ve bunların arkasına gizlendiği belirtildi. Şirketin, Toronto Üniversitesi bünyesindeki Citizen Lab’le birlikte yaptığı araştırmada, bu tür siber saldırı sistemlerinin hükümetlere ve güvenlik güçlerine satıldığı ve şeffaf olmayan bir şekilde kullanıldığının tespit edildiği vurgulandı:

“Bazı baskıcı hükümetler bunları masum siviller üzerinde kullanıyor. Özel sektördeki şirketlerin siber silah geliştirip bunu satması insanlar, işletmeler ve her boyuttaki hükümetler için çok tehlikeli”

Araştırmada ortaya çıktığına göre,  Candiru, 16 milyon euro karşılığında müşterinin istediği herhangi bir ülkedeki 10 farklı cihazı takip etme teklifini sunuyor. Ekstra 5.5 milyon euro ödenmesi durumunda ise beş farklı ülkedeki ekstra 25 cihazı da takip edebiliyor.

Casus yazılım mobil cihazları, bilgisayarları ve bulut depolama sistemleri hedef alıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.