EmekManşetTürkiye

Mevsimlik işçiler ancak ölünce haber olmak istemiyor

0

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı “İş ve Aş Buluşmaları” etkinliğinin dördüncüsünde milletvekilleri Mersin‘de mevsimlik işçilerle buluştu.  

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile milletvekilleri Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan’dan oluşan heyetle konuşan Güvencesiz İşçi Derneği (GİŞ-DER) Başkanı Abdulselam Kutlu, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdi.

İşçilerin her sabah saat dörtte işe gittiğini anlatan Kutlu, bazen akşam saat dokuzda ancak eve vardıklarını söyledi. İşçilerin yemek molası için yarım saat bile dinlenemediğini anlatan Kutlu, çalışma şartlarının insani koşullarda olmadığını söyledi.

Cinsiyet ayrımı tarlada da sürüyor

HDP heyetine yaşadıkları sorunları aktaran işçiler, zaten aldıkları düşük ücretlerin yanı sıra ücret eşitsizliği ve ayırımcılığa tabi tutulduklarını anlattı. İşçilerin aktardığına göre, aynı işte çalışan erkek 120 TL ücret alırken, kadınlar 85 TL alıyor. Suriyeli işçiler ise hepsinden daha düşük ücretlere çalıştırılıyor.

İşe giderken kullandıkları araçlara ceza kesildiğini de ileten işçiler, bazen aylarca kullandıkları araçların bağlandığını, 16+1 kişilik kapasitesi olan araçlara  60’ün üzerinde kişinin bindiğini kaydetti. Sık sık kaza yaşandığını anlatan işçiler, ancak öldüklerinde haber olmaktan şikayet etti; “Ekim ayında bir kaza oldu. 2 kişi öldü. Yaralılara Covid-19 nedeniyle tedavi edilecekleri yer bile bulamadık” dedi.

‘Güvencesiz koşullar’

“Görülmediklerinden” yakınan işçiler, “Kimsenin bizden haberi yok. Ne yaşadığımızı bilmiyorlar. Kadın erkek fark etmiyor. Ancak ölünce haber oluyoruz. Bazen bir bardak su bile bulamayabiliyoruz. Evet pandemi koşullarında tedbir alınmıyor. Çünkü biz zaten ölmüşüz” ifadelerini kullandı. 

İşçiler, HDP heyetine işveren yevmiyeye 5 lira zam yapıyorsa topladıkları ürünün miktarının da arttığını aktardı: ”İşveren yevmiyeye 5 lira zam yapıyorsa, topladığımız ürünü de 1 kasa artırıyor. Güvencesiz çalışmak istemiyoruz, adalet istiyoruz.” 

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.