Kategoriler: Türkiye

Metiner suikastında da senaryo kuşkusu

Metiner’e yönelik suikast hazırlığı içinde olduğu iddia edilen 28 yaşındaki Kudbettin Güllü 11 Şubat’ta ağabeyi Cebrail Gülü ile birlikte gözaltına alındı. Kudbettin Güllü’nün emniyette verdiği ifadeler soruşturma hakkında gizlilik kararı verilmiş olmasına rağmen medyaya yansıdı. Güllü’nün ifadesinde “Kandil’de özel olarak bomba eğitimi aldığını, suikast için 2 kere keşif yaptığı fakat sonra suikasttan vazgeçtiği” dediği iddia edildi. 13 Şubat’ta tutuklanarak Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nden gönderilen Güllü gönderdiği mektubunda ise polis ve avukat komplosu ile karşı karşıya kaldığını iddia ediyor.

Bazı basın yayın organları tarafından tek merkezden “PKK’nin kaos planı” başlığıyla kimi “Kürt aydınlarının PKK tarafından tehdit edildiği ve bunlara karşı suikast hazırlığı içerisinde olunduğu” yönündeki haberlerin hemen ardından AKP’ye yakınlığıyla bilinen Mehmet Metiner’e suikast hazırlığı içinde olduğu iddiasıyla bir kişinin yakalandığı haberleri yayınlandı.

Mektubunda 1993 yılında İstanbul’a geldiğini, konfeksiyon atölyeleri ve tersanelerde çalıştığını anlatan Güllü, 11 Şubat günü abisinin evinde uyuduğu esnada yapılan baskın sonrası gözaltına alındığını belirterek yaşananları şöyle anlattı: “TEM’e geldikten sonra beni sorguya aldılar. ‘Bak ağabeyin polis öldürmüş, bize yardımcı ol seni de ağabeyini de serbest bırakırız. Ağabeyinin özgürlüğü sana bağlı’. Halkalı patlaması, cem evi taşlaması, MHP Maltepe binasına ses bombası atılması gibi şeylerden bahsettiler. ‘Bunları senin yaptığını biliyoruz’, ama bize yardım edersen seni kurtarırız dediler. Sonra da ‘Mehmet Metiner’i öldürmek istediğini ve talimatı da Kandil’den aldığını söyle, ağabeyini de seni de kurtarırız’ dediler. Şok olmuştum. Metiner’in kim olduğunu bile bilmiyordum. Önüme bir sürü dosya koydular, imzala dediler. Okumak istedim ama izin vermediler. Çok sonra Metiner’in kim olduğu hakkında bilgi verdiler. ‘Kürt aydınlarından biridir, tanımıyor musun’ dediler. Kabul etmem karşılığında ağabeyimin bırakılacağını söylediler” diye anlattı.

‘Metiner’i vurmayı planladığını söyle’
Emniyette gözaltında bulunduğu esnada ailesi tarafından tutulduğunu söyleyen, fakat sonradan ailesinden öyle bir şey olmadığını öğrendiği “Tanju” isimli bir avukatın yanına gelip, kendisiyle görüştüğünü belirten Güllü, söz konusu avukat tarafından “Metiner’e suikast planı yaptım, fakat daha sonra kendi irademle vazgeçtim” şeklinde ifade vermesi halinde ağabeyi ve kendisinin serbest kalacağı vaadiyle yanlış ifade vermeye yönlendirildiğini söyledi. Güllü sorguda kendisine “Bu ifadeni savcılık ve mahkeme aşamasında da değiştirme ağabeyini düşün, toplu mezarları biliyorsun, unutma sakın yanlış yapma’ diye tehditler savurdular” denildiğini belirtiyor.

Ağabey yaşananları doğruladı
Güllü’nün mektubunda dile getirdiği konuları birebir ağabeyi Cebrail Güllü de doğruluyor. Emniyetteki sorgusunda kendisine kardeşinin dağa gidip gitmediğinin sorulduğunu söyleyen Güllü şunları söyledi: “Böyle bir şeyin kesinlikle olmadığı söyledim. Çünkü kardeşim yanım kalıyordu. 7 aydır da benim markette çalışıyordu. Kardeşim önceden yazılmış bir senaryoya dahil edildi. Kendisini cezaevinde ziyaret ettiğimde bana ‘Seni kurtarmak için o söylenenleri kabul ettim ama hepsine itiraz edeceğim’ dedi.”

‘Metiner olayında bir fail aranıyordu’ Kudbettin Güllü’nün avukatı Sinan Zincir ise müvekkili 3 hafta önce yaptığı görüşmede, mektubunda dile getirdiği konuları anlattığını söyleyerek “Müvekkilim bana görüşmede ‘Mehmet Metiner olayı ile ilgili bir fail aranıyordu, bir Kürt aranıyordu ve bu olayda beni seçtiler” diye konuştu.

Güllü’nün mektubunda adı geçen Avukat Tanju Demircan ise Kudbettin Güllü’nün ifadeyi kendi rızası ile verdiğini ancak konu ile ilgili daha fazla konuşmak istemediğini söyledi. Demircan, Güllü’nün soruşturmasına neden dahil olduğu sorusunu ise yanıtsız bıraktı. (Anf-Radikal)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi