İklim KriziManşetTürkiye

Meteroloji: Türkiye son 50 yılın en sıcak ikinci temmuzunu yaşadı

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün raporlarına göre, Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarının yaşandığı temmuz ayı, son 50 yılın en sıcak ikinci ayı olarak kayıtlara geçti.

Uzun yıllar boyu temmuz ayı ortalama sıcaklığı 24.5 derece iken, bu yılın temmuz ayında 1.8 derecelik artışla, 26.3 derece olarak gerçekleşti. Son 50 yılın en yüksek sıcaklık ortalamasının gerçekleştiği temmuz ayı ise 26.5 ile 2000 yılında yaşanmıştı.

Temmuz ayında en düşük sıcaklık 6.5 derece olarak Ardahan ve Sarız’da, en yüksek sıcaklık ise 49.1 derece olarak Cizre’de tespit edildi.

Marmara

Marmara‘da ortalama sıcaklıklar, Lüleburgaz haricinde, bölgenin diğer tüm kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Temmuz ayı uzun yıllar ortalaması 23.8 derece iken, bu temmuz ayı 25.8 dereceye yükseldi ve en yüksek sıcaklık 40.3 derece ile İpsala‘da tespit edildi.

Ege

Ege‘de ortalama sıcaklıklar, Afyonkarahisar ve Tavşanlı haricinde, bölgenin diğer tüm kesimlerinde mevsim normallerinin üzerine çıktı. Temmuz ayı uzun yıllar ortalaması 26 derece iken, bu yılın Temmuz ayı 27.4 derecenin üstüne çıktı.

Akdeniz

Akdeniz‘de ortalama sıcaklıklar Beyşehir, Tefenni, Korkuteli, Elmalı, Erdemli harici bölgenin diğer tüm kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde görüldü. Temmuz ayı uzun yıllar ortalaması 26.7 derece iken, bu temmuzda 28.6 dereceye yükseldi ve en yüksek sıcaklık 44 derece olarak Dalaman‘da gerçekleşti.

İç Anadolu

İç Anadolu‘da ortalama sıcaklıklar Yozgat, Gemerek, Konya, Zara, Kaman, Ulukışla, Sivrihisar haricinde bölgenin diğer tüm kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde yaşandı. Temmuz ayı uzun yıllar ortalaması 22 derece iken, bu temmuzda 23.7 dereceye çıktı ve en yüksek sıcaklık ise 41.6 derece Çankırı’da görüldü.

Karadeniz

Karadeniz‘de ortalama sıcaklıklar Bolu, Karabük, Nallıhan haricinde bölgenin diğer tüm kesimlerinde mevsim normalleri üzerinde gerçekleşti. Temmuz ayı uzun yıllar ortalaması 22.2 derece iken, bu temmuz 24.2 dereceye yükseldi. En yüksek sıcaklık ise 43.4 derece Boyabat‘ta yaşandı.

Doğu Anadolu

Doğu Anadolu‘da ortalama sıcaklıklar Tunceli, Bitlis, Doğubayazıt, Özalp, Baskil, Ergani harici, bölgenin diğer tüm kesimlerinde mevsim normalleri üstüne çıktı. Temmuz ayı uzun yıllar ortalaması 22.9 derece iken, bu yıl 24.6 dereceye yükseldi. En yüksek sıcaklık 42.4 derece Elazığ‘da ölçüldü.

Güneydoğu Anadolu

Güneydoğu‘da ortalama sıcaklıklar Batman, Kahta, Viranşehir, Birecik harici bölgenin diğer tüm kesimlerinde mevsim normalleri üstüne çıktı. Temmuz ayı uzun yıllar ortalaması 30.9 derece iken, bu temmuz ayı 32.5 dereceye çıktı. En yüksek sıcaklık ise 49.1 derece Cizre’de tespit edildi.

Akdeniz ülkeleri, iklim krizi bakımından en riskli alanda

Dün yayımlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC), hazırlıkları üç yıldır süren 6’ncı Değerlendirme Raporu Birinci Çalışma Grubu’nun (İklim Değişikliğinin Fiziksel Bilim Temeli) Karar Vericiler İçin Özet Raporu’ndaki bölgesel değerlendirmelere göre Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz havzasında ortalama sıcaklıklar yükseliyor, aşırı sıcaklıklar, hidrolojik ve ekolojik kuraklık artıyor, ortalama yağışlar azalıyor.

Avrupa İklim Eylem Ağı Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, Türkiye’nin  Akdeniz çanağında bulunan ve iklim değişikliğinin etkilerini en fazla hisseden ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bilim insanları yıllardır iklim değişikliğinin etkisi ile sıcak hava dalgaları, sel vb aşırı hava olaylarının artacağı ya da şiddetleneceği konusunda uyarıyorlardı, bugün bu olayların bizzat tanığı ya da mağduru oluyoruz. Ülkenin bir yanında hala orman yangınları devam ederken aynı anda diğer yanında seller yaşanıyor. 

Önümüzde zorlu ama imkansız olmayan bir yol var. Küresel sıcaklığın 1,2 derecelik artışında bile karşı karşıya kaldığımız değişimlere uyum için orman yönetiminden kentleşmeye, tarıma kadar tüm kırılgan sektörleri gözden geçirmemiz ve iklim krizine hazırlanmamız gerekiyor.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.