İklim KriziManşet

Meteoroloji’den Marmara için sıcak dalgası uyarısı

0
Fotoğraf: Shutterstock

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının hafta boyunca Marmara bölgesinde mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde seyredeceği uyarısı yaptı.

İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada, günün en yüksek hava sıcaklıklarının İstanbul 34-38, Yalova’da 30-32, Tekirdağ’da 31-32, Sakarya, Kocaeli’nde 37-39, Kırklareli’nde 36-40 Edirne’de 38-41 dereceler civarında beklendiği bildirildi.

Hafta boyunca bölgede etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle, 11.00 ile 16.00 saatleri arasında başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

İklim krizinin etkisi

Yaşanan sıcak dalgası sayısı ve şiddeti ile insan kaynaklı iklim değişikliği doğrudan bağlantılı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi‘nin günlük en yüksek sıcaklığın normalden 5 derece daha sıcak olduğu ve bu değerlerin beş gün devam etmesi durumunun sıcak dalgası olarak tanımlandığı çalışmasında 1971 ile 2016 yılları arasında sıcak dalgası sayısının arttığı ortaya konuluyor.

2013 ile 2098 yılları arasında sıcak dalgası yaşanacak gün sayısına dair tahminlerde bulunulan araştırmada sera gazı emisyonlarının orta derecede azaltıldığı senaryoda yılda ortalama 42 gün (20-110 gün arasında) artış gözlemleneceği belirtiliyor.

Fotoğraf: Shutterstock

İklim krizine yol açan sera gazı emisyonlarının şu anda olduğu gibi artarak devam ettiği senaryoda ise yılda ortalama 78 gün (27-204 gün arasında) artması bekleniyor.

Sıcak dalgaları artacak

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre iklim krizi nedeniyle gelecek 30 yılda rekor kıran sıcak dalgaları son 30 yıla kıyasla 2 ile 7 kat arası daha sık görülecek.

Halihazırdaki sera gazı salımı eğilimi devam ederse, 2050 sonrasında rekor kıran sıcak dalgalarına 3 ile 21 kat fazla sıklıkla maruz kalınacak.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.