İklim KriziManşetTürkiye

Meteorolojiden +10 dereceye varan sıcaklık artışı uyarısı: Sıcak çarpmasına dikkat!

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: ülke genelinde yağış beklenmiyor, kuzeydoğu kesimlerin parçalı bulutlu, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarında ise artış var.

Meteoroloji tarafından paylaşılan hava tahminlerine göre Türkiye’de hava sıcaklıkları 2 ila 4 derece artacak. Buna göre; hava sıcaklığının ülke genelinde hissedilir derecede artacağı, güney ve batı kesimlerde mevsim normallerinin 5 ile 10, diğer bölgelerde 2 ile 6 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Meteorologlar, bugün (13 Temmuz) ve yarın bu yılın şimdiye kadarki en sıcak ve bunaltıcı havasını yaşayacağımızı söylüyor.

‣Korunmak için ne yapmalı, sıcak gecelerde nasıl uyunur?
Hayvan dostlarımızı aşırı sıcaklardan nasıl koruruz?
‣ Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

Koca’dan sıcak çarpması uyarısı

Sıcak çarpmasına karşı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da uyarıda bulundu:

“Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz.”

İspanya-Fransa ve yakın çevresi son bir buçuk aydır kavurucu sıcakların pençesindeydi. Özellikle İspanya’nın iç ve güney kesimlerinde büyük bir tarım krizi yaşanmasına neden olan kuraklık neredeyse ülkenin yarısını sarmış durumda. Şimdi de benzer tablonun Yunanistan ve Türkiye için görülebileceği belirtiliyor.

‣ Klimanız yoksa sıcak dalgasında uyuyabilmek için 40 ipucu
‣ İnsan vücudu ne kadar sıcaklığa dayanabilir?

Dünyada ölçülen ortalama sıcaklıklar, sanayi öncesi döneme göre 1,2 santigrat derece artmış durumda. Uzmanlar bu artışın 1,5 derecede tutulmasının küresel ısınmanın etkilerini hafifleteceği görüşünde. Ancak mevcut eğilim, bu eşiğe öngörülenden daha hızlı ulaşılacağını gösteriyor.

Küresel ısınmanın 1,5°C yerine 2°C düzeyine yükselmesi, 420 milyon kişinin daha sıcak dalgalarının etkisinde kalması anlamına gelecek.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.