İklim KriziManşetTürkiye

Meteoroloji Genel Müdürlüğü: Türkiye’nin büyük bölümü temmuzu ‘olağanüstü kurak’ geçirdi

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından temmuz ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritalar yayımlandı.

Bu haritalarda olağanüstü kurak ve şiddetli kurak olan bölgeler oldukça fazla.

Normalin Yüzdesi Metodu’na göre kuraklık

Meteorolojik kuraklık haritaları, Standart Yağış İndeksi (SPI- Standardized Precipitation Index) ve Normalin Yüzdesi Metodu (PNI – Percent of Normal Index) olmak üzere iki farklı metotla hazırlanıyor.

Normalin Yüzdesi Metodu 2021 Temmuz ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu’na göre, temmuz ayına ait bir aylık haritada, Türkiye’nin yarısından fazlasının şiddetli kurak olduğu gözlendi.

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu‘da, Adana‘nın bir kısmı hariç tamamı şiddetli kurak; Malatya, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis bölgeleri de yine şiddetli kurak olarak gösterildi.

Ege‘de Muğla, Denizli ve Afyonkarahisar‘ın bir kısmı hariç tüm bölge şiddetli kurak; Marmara‘da Trakya‘nın neredeyse tamamı, Balıkesir ile İç Anadolu‘da ise Konya, Karaman, Kırıkkale, Yozgat, Sivas‘ın bazı kesimleri hariç ve Karadeniz‘de Kastamonu‘nun güneyiyle Samsun‘da bir bölgede şiddetli kuraklık yaşandı.

Son üç aylık ve bir yıllık verilere göre de Ege’nin kıyı kesimlerinden Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun tamamı ve İç Anadolu’nun bazı bölgeleri yine şiddetli kurak, orta şiddette kurak ve hafif kurak olarak gösterildi. Bu bölgelerin çevresi de diğer şiddetlerdeki kuraklığı yaşarken Marmara, Karadeniz, Ege’nin kuzeyi ve İç Anadolu’nun büyük kesimi ise normal veya çeşitli düzeylerde nemli geçti.

Standart Yağış İndeksi’ne göre kuraklık

İkinci metot olan Standart Yağış İndeksi’ne (SPI) göre, temmuz ayı sonu itibari ile son üç aylık meteorolojik kuraklık verilerinin yer aldığı haritada, olağanüstü kurak, çok şiddetli kurak ve şiddetli kurak alanları dikkat çekti.

Muğla ve Antalya’nın doğu kıyıları, Hatay ve kuzeyi, Şırnak ve Hakkari arasındaki bölge, Trabzon’da küçük bir kesim ile Doğu Anadolu’da Erzurum, Tunceli, Bingöl ve Muş olağanüstü kuraklık yaşayan yerler oldu.

Son 6 aylık ve 1 yıllık SPI haritalarında ise meteorolojik kuraklık şiddeti ülke genelinde Marmara haricindeki tüm bölgelerde daha da artıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.