Hayvan HaklarıManşet

Mersin’de nükleer için Akdeniz fokları öldürülüyor

0

Mersin’de Akdeniz foklarının üreme ve barınma bölgesi olan Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık beldesinde Akkuyu Nükleer Santrali için yapılan çimento fabrikası ve liman, foklar için ciddi tehdit oluşturuyor. Nesli kritik derecede tehlike altında olan ve Türkiye’de sayıları oldukça az olan foklar, atıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

39.yeşilovacık, akdeniz fokları, akkuyu

 

Evrensel’den Erdoğan Alayumat’ın haberine göre mahkemelik olan alan için yerel mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verse de, daha sonra kararından dönerek alanı santral için açtı. ODTÜ Deniz Bilimleri yetkililerinin Bern Sözleşmesi ile koruma altında olan fokların olumsuz etkileneceği yönünde beyanda bulunması ve bu beyanın Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca doğrulanmasına rağmen fabrika ve liman inşaatının yapımına devam edildi. Söz konusu alanda fok mağaralarının da patlatıldığı ve bu nedenle çok sayıda fokun katledildiği belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde üç termik santralin yapılacağı ve çimento üretmek amacıyla milyonlarca ton kömürün kullanılacağı konuşulurken, kömürlerin atıklarının nereye atılacağı ise merak konusu…

Akdeniz bölgesinin tehlike altında olduğunu söyleyen HDP Mersin Milletvekili Adayı Nursel Demir, AKP’nin nükleer enerjinin daha ekonomik olduğu yönünde propagandalar yaptığını ancak doğa tahribatına bakıldığında nükleer enerjinin insanlık için pahalıya mal olduğunu gördüklerini ifade etti.

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.