2. Mersin Onur Haftası’nda yolun yarısını da dün (1 Haziran 2016 Çarşamba) geçtik. Çarşamba günü, Haftanın ortası olması hasebi ile etkinliklerin vitesi de bir tık ileriye alındı.
İlk gün Hadra Hamamı Sanat Merkezi’nde ‘Muammalı Çok Hummalı’ sergisi ve LGBTQİ hareketine Mersin’de verdikleri desteklerden ötürü Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, Mersin Barosu, Mersin 7 Renk gönüllüsü Gönül Tekniker ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi Çıngı‘ya dayanışma ödülleri verilmiş, ikinci günde ise Fanzin Kafe’de Volkan Eray ile Hülya Dolaş‘ın kolaylaştırıcılığı ve “hummalı bir kimlik deşifresi” şiarı ile ‘Kimlik Muamması – Kimlik Atölyesi‘ gerçekleştirilmişti.
Kimlik Muamması’nda katılımcılar kendilerine dayatılan çift cinsiyetli ve çift renkli nüfus cüzdanlarını reddederek kendilerine, kendi istedikleri alternatif nüfus cüzdanları oluşturma imkanı buldular.
Kavram Muamması
2. Mersin Onur Haftası’nın 3. günü olan dün ise iki etkinlik ile’Muamma” temalı haftanın ritmi de hızlandı.
Günün ilk buluşması Mersin Onur Haftası Hazırlık Komitesi’nin feminist üyelerinin kolaylaştırıcılığında düzenlenen, ‘Kavram Muamması’ atölyesi idi.
Park Cafe‘de 18:00’de başlayan atölyede Gonca Şahin Ocakçı, Özgecan Aşlamacı Şahin, Duygu Taner ve Nalan Turgutlu Bilgin, katılımcılar ile ortak bir şekilde toplumsal cinsiyete dair kavramların içlerini açtılar, kimi kavramı dönüştürüp, kimisinin içini boşaltıp, kimisininin ise altını kalın harflerle çizerek. “Aile”, “Kadınlık”, “Erkeklik”, “Hayat Kadını”, “Ahlak”, gibi pek çok kavramın masaya yatırıldığı atölyede toplumun dayattığı, TDK’nın (Türk Dil Kurumu) dikte ettiği (hatta kimi zaman mevcut yönetimin de el vermesi ile yeni sulara yelken açtırdığı) kavramların teker teker üzerine gidildi, ayrıştırıldı ve yeni anlamları da belgelendi. ‘Erkeklik’ kavramı tartışılırken bir katılımcıdan gelen, “‘Erkek’ adamın, ‘Erkek’ sevgilisi olur” sözü ise Erk, Erkek, Erillik, Erkeklik kavramlarının yeni bir tanımı olarak akıllarda kaldı.
“Lezbiyen Forvet Sahayı Yala”
Mersin Onur Haftası’nda artık gelenekselleşen Homofobi-Transfobi Karşıtı futbol maçının hemen öncesinde halı saha üzerinde ise “Toplumsal Cinsiyet ve Spor Atölyesi” bekliyordu katılımcıları.
Karaca Halı Saha‘da gerçekleşen atölyede Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda “Toplumsal Cinsiyet ve Spor Dersi”ni veren İrem Kavasoğlu, spordaki erkek egemen sistemi, bunun değiştirilmesi için yapılması gerekenler ile bu mücadelenin içinden örnekleri aktararak paylaştı.
Kavasoğlu, Ankara’da 2 yıldır devam eden Özgür Lig‘in de bu eril sistemin dışında bir örnek olarak görülebileceğini ifade ederken Özgür Lig’de mücadele eden Sportif Lesbon takımından Seçin Tuncel ise bir dönem kadın futbol liginin, oyuncular arasında lezbiyen ilişkiler yaşanıyor gerekçesi ile iptal edildiğini anımsattı.
Futbol dışından da örnekler veren Kavasoğlu erkeklere atfedilen güce dayalı Halter, Güreş, Boks gibi sporlarda ter akıtan kadınların ve lgbt bireylerin yaşadığı sorunlara değindi. Tenis’te çok baskın karakterler olan Williams Kardeşler’e (Serena ve Venus Williams) değinen İrem Kavasoğlu, Rusya Tenis Federrasyonu’nun Maria Sharapova‘yı öne çıkarmak için Williams kardeşlerin kas gücüne ithafen “Erkek kardeşler” gibi söylemler de bulunduklarını, kadın tenisçilerden kortun dışında “toplumsal cinsiyet” normlarına uygun şekilde giyinip davranmlarının beklendiğini ifade etti.
Yarım saatlik atölyenin ardından sıra Homofobi-Transfobi Karşıtı futbol maçına geldi. Hakemin bulunmadığı yarım saatlik maç sırasında taraftarların, “Dünya yerinden oynar, Dünya yerinden oynar, İbneler top oynasa, İbneler top oynasa” ile “Lezbiyen forvet sahayı yala” tezahüratları sahadaki mücadeleye renk kattı.
2. Mersin Onur Haftası Pazar akşamı düzenlenecek Onur Yürüyüşü ve Kapanış Partisine değin birçok etkinlik ile devam ediyor. Bugün (2 Haziran 2016 Perşembe) 14:00’de Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi Salonunda LGBT İnsan Hakları Savunucularının Güvenliği Paneli, 20:00’de ise Forum AVM havuzbaşında Ritm Atölyesi olacak.
Haber: Alper Tolga Akkuş
(Yeşil Gazete)