YerelEkolojiManşet

Mersin’de krom atık havuzunda çökme

0

Mersin‘in Toroslar ilçesine bağlı Musalı Mahallesi‘nde bulunan MMK Madencilik‘e ait krom atık arıtma ve depolama havuzunda çökme oluştuğu öğrenildi. Çökme sonucu atıkların denize ulaşabileceği de kaydedildi.

Zehirli atıkların Akdeniz’e ulaşma ihtimali yüksek

Krom Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi’ne ait atıklarının toplandığı havuz, geçtiğimiz günlerdeki şiddetli yağış nedeniyle zarar gördü.

Atık havuzunun bir kısmında çökme oluştu ve havuzdaki zararlı maddelerin dere yatağına akması sonucu Şahinpınarı Mahalle yolunun kapandığı kaydedildi.

Görgü tanıkları, patlama sonrası dinlendirme havuzlarındaki kromların diğer iki havuzu da patlattığı ve binlerce ton zehirli kromun Deliçay Deresi’ne ulaştığını aktardı. Zehirli atıkların derenin ardından Akdeniz’e ulaşabilme ihtimali de oldukça yüksek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekilli Rıdvan Turan, bölgenin incelenmesi için Meclis’te araştırma komisyonunun kurulmasını talep edeceğini kaydedip, yaşanan facianın takipçisi olacaklarını da ekledi. 

Krom Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi Kapasite Artışı ve Atık Depolama Alanı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından 03.10.2013 tarihinde kabul edilmişti.

Ardından faaliyete geçen ve Soma Holding bünyesindeki Minsan Madencilik A.Ş tarafından işletilen tesis daha sonra MMK Madencilik’e devredildi. Şirketin işten çıkardığı işçilerin mahkeme tarafından belirlenen tazminatlarını vermemek için üzerinde isim değişikliğine gittiği öne sürülmüştü.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.