KadınManşet

Mersin’de kadın mitingi, “Vardık, Varız, Varolacağız”

0

1 Mart Pazar günü 8 Mart Kadınlar Haftasının başlangıcı olması sebebiyle kadınlar Mersin’de büyük bir miting düzenledi. Forum AVM Havuz başında toplanan kadınlar miting alanı olan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’na kadar yürüdü.

9mersin kadın mitingi...

Mersin Kadın Platformu’nun çağrıcısı olduğu yürüyüş ve mitinge Günebakan Kadın Derneği, Kadın Emeği Kolektifi, Mor Kampüs,  Kampüs Cadıları, KESK Kadın Şubeler Platformu, İştar, Halkevci Kadınlar, HDP Kadın Koordinasyonu, Demokratik Kadın Hareketi, KJA, Alevi Kültür Dernekleri, Mersin 7 Renk LGBTİ, SDP’li Kadınlar, AKA- DER Kadın Faaliyeti katıldı.

“T.C.avüz Devleti”

Yürüyüş esnasında kortejler halinde yürüyen kadınlar çevredeki kadınlardan büyük ilgi gördü. Kadınların taşıdığı “T.C.avüz Devleti”, “ Tomanı yolumdan, elini bedenimden çek”, “Bakan oldunuz ama bakakaldınız”, “Dizini değil, zincirini kır”, “Barış da biziz, devrim de, Rojava da biziz Tahrir’de”, “Görünmeyen emek kır zincirlerini”, “Kadınlar yaşama, özsavunmaya”, “Rahim benim beden benim”, “Katil devlet hesap verecek” dövizleri dikkat çekti.

6mersin kadın mitingi

İç Güvenlik yasasını protesto ederek yöresel kıyafetlerle yürüyüşe katılan kadınlar “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Jin, jiyan, azadi”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin jop, inadına isyan inadına özgürlük”, “Şiddetinizle barışmayacağız”, “Kadınlar artık susmayacaklar”,  “Kadınlar sokağa, özgürleşmeye” sloganlarını atarak miting alanına ulaştı.

Mitingde Mersin Kadın Platformu adına İştar Kadın Merkezi’nden Menice Ürün bildiriyi okudu. Artarak devam eden kadın şiddetine ve emek sömürüsüne dikkat çeken Ürün, mücadelenin ancak kadınlarla süreceğini ifade etti.

Mitingde konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Özgecan Aslan’ın ölümünün ardından 7 kadının daha erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini belirterek şunları söyledi:

3mersin kadın mitingi

“Özgecan’ımızın katledildiği kentten sesleniyoruz. Kadınlar, Başbakan Davutoğlu’na soruyor, ‘Hani kadına kalkan elleri kıracaktınız?’ Siz o lafı söylediğiniz günden bu yana 7 kadın daha katledildi.

Siyasi iktidarın erkek şiddetini durdurmak gibi bir niyeti yok. 13 yıl boyunca kadınlar Ak Parti hükümetinin kimi zaman Başbakanından, kimi zaman Cumhurbaşkanından kimi zamanda bakanları ve temsilcilerinden sayısız hakarete uğradı. Eğer bir ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı kadınlara hakaretle saldırmaya devam ederse katliamcı erkeklerin ipini çözer ve kadınların üzerine salar. Ak Parti hükümeti de bunu yapmıştır.

Biz hiçbir zaman onların timsah gözyaşlarına inanmadık. İşte bunlar o timsahın soyundan. Kendi ülke sınırları içerisindeki kadınların katledilmesini seyreden ve teşvik eden bir siyasi iktidar var karşımızda. Bu ülkede sadece bir cins olduğu için katlediliyor kadınlar. Özgecan katledildiği günden bu yana Cumhurbaşkanından tut Başbakanına kadar kadın özgürlük mücadelesi yürütenlerle uğraşıyorlar. Yine tehdit, hakaret, kutuplaştırma ve nefret dili kullanıyorlar.”

Yüksekdağ’ın konuşmasından sonra Grup Nidal’in Arapça, Meral Tekçe’nin Kürtçe şarkılarla renklendirdiği miting, kadınların coşkusu ve isyan sloganlarıyla sona erdi.

 

Haber: Özgecan Aşlamacı Şahin

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.