Türkiye

Mersin Üniversitesi öğrencilerine Rektörlüğü İşgal davası

0

Mersin Üniversitesi’nde arkadaşlarının hayatını kaybettiği yurt yolunun düzeltilmesi için Rektörlük binasını işgal eden öğrencilere açılan davanın ilk duruşması dün (11 Eylül 2014) görüldü.

Bianet’ten Beyza Kural‘ın haberine göre Mersin Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 40’ı aşkın öğrencinin ve avukatlarının katıldığı duruşmada öğrenciler suçlamaları reddetti. Mahkeme, rektörlük vekilinin katılma talebini sanık avukatların itirazına rağmen kabul etti. Bir sonraki duruşma 20 Kasım saat 10.00’da.

17 mersin-universitesi-nde-rektorluk-isgali-2-5445556_oÖğrenciler hakkında kamu kurumu faaliyetini engellemek, kamu malına zarar verme, tehdit ve hakaret gibi suçlamalar var. Öğrencilerin “Katil rektör/devlet/polis hesap verecek”, “Bahar’ın hesabı sorulacak”, “Polis defol üniversiteler bizimdir” gibi sloganları iddianamede “kamu görevlisine hakaret” olarak geçti.  “Rektörlük binasının kapısının kırıldığı” da iddianemede yer aldı.

Mersin Üniversitesi’nde 17 Aralık 2013’te Bahar Salim adlı öğrenci, yapımı tamamlanamayan yurt yolunda kendisine araba çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Öğrenciler yolun yapılması talebiyle yaptıkları eylemler sırasında Rektör ile görüşmeleri olumsuz sonuçlandı.

Hakkında dava açılan öğrencilerden Hakan Duran öğrencilerin bugünkü duruşmadaki savunmalarını şu şekilde aktardı:

“Suçlamaları kabul etmedik. Rektörlük binasına girme hakkımız olduğunu, özel güvenliğin müdahale ettiğini, öğrenci heyeti dikkate alınmayınca biz derdimizi anlatıp taleplerimizi dile getirmek istediğimizi söyledik.”

Hakkında uzaklaştırma kararı da verildiğini ve bu nedenle geçtiğimiz yılın ikinci döneminde derslere giremediğini belirten Duran, bu konuyla ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına da savunmalarında yer verdiklerini söyledi.

Duran, haklarındaki suçlamalar arasında eğitim öğretimi engelleme olduğunu ancak uzaklaştırma kararı nedeniyle eğitim öğretimlerinin engellendiğini söyledi.

“Bir dönem uzaklaştırma aldım, bir yılıma mal oldu. 2. sınıftaydım. Bu dönem 3. sınıfın ilk dönem derslerini alırken, yürütmeyi durdurma kararıyla elde ettiğim geçtiğimiz yılın ikinci dönemi giremediğim sınavlara da gireceğim. Nasıl olacak bilmiyorum.”

Duran, uzaklaştırma kararı nedeniyle aldığı Başbakanlık bursunu da kesildiğini, yürütmeyi durdurma kararının ardından yaptığı itirazın henüz sonuç vermediğini söyledi.

(Bianet)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.