Editörün SeçtikleriKentManşetYerel

Mersin parkından vazgeçmiyor: Bir yanda temel atma töreni bir yanda eylem

0

Haber: Abidin Yağmur

Yabancı ve Türk ortaklı Uluslararası Mersin Liman İşletmecisi (MIP) tarafından hazırlanan liman genişleme projesinin temeli, Atatürk Parkı’nın liman sahasına dahil edilmesi endişelerinin gölgesinde atıldı.

Liman sahasındaki temel atma töreni öncesinde Atatürk Parkı’nda protesto gösterisi düzenlendi. Gösteriye CHP Mersin milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel’in yanı sıra meslek odaları, sendikalar, baro ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.

Mersinliler: Yanlıştan dönün

Eylemde yapılan konuşmalarda Atatürk Parkı’nın Mersin’in sosyal ve kültürel hayatındaki önemine vurgu yapıldı ve parkın liman genişlemesine kurban edilmesi yanlışından geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Limanın genişletilmesi projesinin temel atma törenine katılan Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na tepki gösteren CHP’li Başarır şunları söyledi: “Şunu herkes bilsin ki dağ, ova, deniz, yayla, tarih ve Mersin bizimdir. Mersin’e nükleer santralleri, taş ocaklarını, balık çiftliklerini layık görenler bugün denizimizi dolduruyor. Buna izin vermeyiz. Ben bakana buradan soruyorum, Kime sordun? Büyükşehir’e sordun mu? STK’lara sordun mu? ÇED raporu alındı mı? Mersin halkına soruldu mu? Hayır!”

Atatürk Parkı’nı peşkeş çektirmeyeceğiz’

Cengiz Gökçel de “Parkımızı kimseye peşkeş çektirmeyiz. Burada biz denizimizin kirletilmesine rıza gösteremeyiz” dedi. Alpay Antmen de  “Mersin’e ihanet içerisinde olan MIP ve MIP’ in avukatlığını yapan Cumhur ittifakı Atatürk Parkı’nı yok etmek istiyor. Bu Mersin’e ihanettir” şeklinde konuştu.

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen ise liman projesinin doğrudan sağlık meselesi olduğuna işaret etti: “Atatürk Parkı’nı işgal edecek bir liman, halkın sağlığını, halkın doğayla, çevreyle olan ilişkisini kesecek. Bu anlamda çok ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratacaktır. Mersin Tabip Odası olarak her zaman bunun karşısındayız” dedi.

Liman genişletme çalışması yüzünden Atatürk Parkı’nın halk tarafından kullanımının engelleneceğine dikkat çeken Mersin Çevre Platformu Sözcüsü Sabahat Aslan firmanın projeyi parkın dışında doğuya doğru genişletebileceğine ya da yeni bir liman yapabileceğine vurgu yaptı; ” MIP’nin bu seçenekleri var iken daha çok rant uğruna Atatürk Parkını yok etmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Bakan, ‘Park zarar görmeyecek’ diyor

Liman genişleme projesinin temelini atan Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ise proje sayesinde Mersin Limanı’nın kapasitesinin 2,5 milyon TEU’dan 6 milyon TEU’ya çıkacağını ifade etti.

Bakan Karaismailoğlu, Mersin kamuoyunun Atatürk Parkı ile ilgili endişe duymasına gerek olmadığını belirterek, “Atatürk Parkı liman genişleme sahasının dışındadır. Vatandaşlarımız ve çocukları bugün de gelecekte de Atatürk Parkı’ndan faydalanacaktır” dedi.

Ancak Mersin halkı ve çevre aktivistleri Bakan’la aynı fikirde değil.  Atatürk Parkı’nı limana vermemekte kararlı olan Mersinliler, yaptıkları protesto eyleminde de, “sağlıklı bir çevre olmazsa, sağlıklı olmaktan bahsedilemez” diyerek mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.