LGBTİ+Manşet

Mersin Onur Haftası, ‘Onur Yüzüşü’ ile başladı

0

Teması “Red” olan ve bu sene dördüncü kez kutlanan Mersin Onur Haftası, Onur Yüzüşü ile başladı.

Bu sene dördüncüsü düzenlenen Mersin Onur Haftası, rengarenk bir programla dayatmalara karşı bir “red-ediş” ile bugün başladı.

“Karada, havada, denizde ve her yerdeyiz” şiarıyla yola çıkan hafta, denizde başladı. “Onur Yüzüşü” etkinliği kapsamında Mezitli 100. Yıl Piknik alanında denize giren katılımcılar, gökkuşağı bayraklarıyla “Dünya yerinden oynar ibneler özgür olsa” sloganları ile yüzdü.

Elif’i anlatıyor: “Gece”

Mersin Onur Haftası’nın ilk gününün ikinci etkinliği ise 22 Mart tarihinde, aile baskısına dayanamayarak intihar eden trans kadın Elif’in hikayesini mercek altına alan “Gece” isimli sergi. Onur Haftası kapsamında bugün açılan sergide Ateş Alpar ve Raziye Köksal Kartal’ın çalışmaları Ahmet Karabulak Sanat Atölyesi’nde hafta boyunca. ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Alpar ve Kartal “Gece” sergisini şu sözlerle tarif ediyor.

“Anayasanın eşitlik maddesine göre ‘herkes’, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Fakat bu ‘herkes’ çerçevesi LGBTİ+’ları kapsamıyor.

İlgili kanunda cinsiyet; kadın ve erkeği tanımlayan biyolojik ve fizyolojik özellikler olarak ele alındığı için cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimden bahsedilmiyor. Bu tanınmama hali LGBTİ+’Lların maruz kaldığı nefret suçlarını da görünmez kılıyor. Eşitlik maddesinde tanınmayan kimlikler ‘nefret suçu’na da dolaylı olarak maruz kalmamış oluyor. Tanımlanmayan kimlik tanımlanmayan ayrımcılığı üretiyor. Türkiye LGBTİ+ hareketi yıllardır eşitlik maddesinde tanınmak ve nefret suçlarının kapsamına girmek istiyor.

LGBTİ+’lar temel yaşam haklarına erişirken her alanda ayrımcılığa uğruyor. Özel ve kamusal alanda kimlikleri yok sayılıyor. Eğitim, sağlık, barınma gibi bu temel yaşam haklarına erişmek LGBTİ+’lar için ayrımcılık dolu yolları ifade ediyor.  Sistematik olarak egemen kimlikler tarafından yok sayılan ve yaşam alanı bırakılmayan LGBTİ+’lar intihara sürükleniyor.

Elif 23 yaşında genç bir trans kadındı. Önce ailesi sonra toplum tarafından sistematik olarak yok sayıldı. Babası boğazına bıçak dayayarak öldürmeye kalktı. Evet babası! Kaçtı evinden. Fabrikada çalışıyordu. Ben kadınım demeye başlayabildiği anda işten atıldı.  Ne yasalar ne ailesi ne de iş yeri onun kimliğini tanımıyordu. Yalnızdı.. Direndi çabaladı ama bir süre sonra yenik düştü. Eylül Cansın gibi, Okyanus Efe gibi,..

Onun anısına, Mersin’de sığındığı evlere, odalara, sokaklara onun gözünden baktık.”

Açılış Maçı

İlk günün son etkinliği ise Açılış Maçı. Heteroseksizme karşı mücadele eden Muamma futbol takımının organize ettiği maç Merada Halı Saha’da saat 20:00’de başlıyor.

Mersin de şimdi rengarenk!

Bugün (9 Temmuz) itibariyle başlayan hafta, 14 Temmuz’da gerçekleştirilecek Onur Yürüyüşü ve ardından kapanış partisi ile son bulacak. Hafta kapsamında pek çok atölye, yarışma ve etkinlik gerçekleştirilecek. Pek çok şehirden katılan katılımcılar ile birlikte gerçekleştirilecek Yerel Örgütler Buluşması da hafta kapsamında yapılacak etkinliklerden.

4. Mersin Onur Haftası’na dair daha fazla bilgi edinmek için facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

(Pembe Hayat, Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.