DünyaManşet

Merkezi Hükümetin baskısı sonuç verdi: Katalanlar %90 bağımsızlık istedi

0

Merkezi İspanya Hükümeti ve İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı ilan edilen ve merkezden gönderilen polis gücü tarafından kanlı müdahalelere sahne olan Katalonya referandumunun sonuçları açıklandı. Katılanların yüzde 90,09’u bağımsızlık yönünde oy kullanırken, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini açıkladı.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Pazar günü yapılan ve şiddet olaylarının damga vurduğu referandumun ardından bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini açıkladı.

Puigdemont, diğer önde gelen Katalan liderlerle birlikte televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında, “Bu umut ve acı dolu günde, Katalonya vatandaşları, yönetim biçimi cumhuriyet olan bağımsız bir devlet kurma hakkı kazanmıştır… Hükümetim önümüzdeki birkaç gün içerisinde bugünkü oylamanın sonuçlarını halkımızın egemenliğinin vücut bulduğu Katalan parlamentosuna yollayacak” dedi.

BBC’nin haberine göre Puigdemont ayrıca Avrupa Birliği’nin artık “kafasını başka yöne çevirmeyi sürdüremeyeceğini” de sözlerine ekledi.

Katalonya Özerk Yönetimi Sözcüsü Jordi Turull, referandumda 2,3 milyon geçerli oy kullanıldığını ve halkın yüzde 90,09’unun bağımsızlığa destek verdiğini açıkladı. Referandumda ‘hayır’ oylarının oranı ise yüzde 7,87 oldu.

Katalonya’da yaklaşık 5 milyon 300 bin seçmen bulunuyor. Böylece katılım oranı da yüzde 42,3 olarak gerçekleşti. Referanduma katılım oranının düşüklüğünün gün içi yaşanan polis şiddetinin ve sandıklara el koyma girişimlerinin etkisiyle bağlantılı olduğu iddia ediliyor.

Tarafsız gözlemciler Katalonya’nın bağımsızlığına ihtiyatlı yaklaşan çok sayıda Katalanın merkezi hükümetin baskıları karşısında yerel demokrasi yönünde tavır koymak amacıyla referandumda bağımsızlık için evet oyu vermiş olabileceklerini ifade ediyor.

 

(BBC, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.