Kültür-Sanat

Melek Kobra’dan Boğaziçili kadın oyunculara onur ödülü

0
Ödül töreninden. Soldan sağa Yeşim Koçak,

Boğaziçi Üniversitesi’nin 150. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, feminist tiyatro topluluğu Tiyatro Boyalı Kuş’un Melek adlı oyunu, Perşembe gecesi, Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda seyirciyle buluştu.

Bu buluşmada, Robert Kolej’de okurken aynı salonda sahneye çıkmış olan kadın oyuncular da vardı. Oyundan sonra 150. yıl etkinlikleri kapsamında sahnelenen oyun için davet edilen Türkiye tiyatrosunun Boğaziçili kadın oyuncuları Çiğdem Selışık, Göksel Kortay, Nevra Serezli, Oya Başak, Meral Taygun, Meral Çetinkaya, Esin Eden ve Türkiye’nin ve Darülbedayi’nin ilk kadın genel sanat yönetmeni Gencay Gürün’e Onur Ödülleri verildi.

Ödül töreninden. Soldan sağa Yeşim Koçak, Ayşe Mumcu, Oya Başak, Cevza Sevgen, Tülin Ersöz, Jale Karabekir, Göksel Kortay, Gencay Gürün, Çiğdem Selışık, Arzu Öztürkmen, Nevra Serezli

Melek, yazarından yönetmenine kadar çoğu Boğaziçi Üniversitesi mezunu bir ekip tarafından sahneye konmuş. Toto Karaca, İsmail Dümbüllü, Şevkiye May gibi isimlerle çalışan 1930’ların tiyatro, sinema ve operet oyuncusu Melek Kobra‘nın hayatının anlatıldığı tek kişilik oyunda Melek rolünü Yeşim Koçak oynuyor.

Kadın oyunculara onur ödülleri

Göksel Kortay'a ödülünü Emre Erdem verdi

Törende Onur Ödülü alan Göksel Kortay “Eğer ben bugün burada varsam bu tamamen Robert Koleji’nin eseridir. Buradaki bütün öğretmenlerime, bütün sınıf arkadaşlarıma,  o günden bu yana bize destek veren, tiyatroya destek veren siz sevgili seyircilere çok teşekkür ederim” dedi. Kortay, oyunu ise şöyle değerlendirdi: “Oyunu çok beğendim. Melek Kobra’yı biliyordum ama yaşamının özelliklerini, ayrıntılarını bilmiyordum. Çok güzel yazılmış bir oyun. Ve tabii Yeşim Koçak da ona fevkelade başarılı bir şekilde can verdi.”

İstanbul Şehir Tiyatroları’nın (Darülbedayi) ilk kadın genel sanat yönetmeni olan Gencay Gürün ise  kendisine verilen onur ödülünü alırken şunları söyledi:

“Boğaziçi Üniversitesi’nin ülkemize bilim, eğitim, kültür ve sanat alanına katkısı asla yadsınamaz. Üniversitenin 150. yılını yürekten kutluyorum. Ayrıca Robert oyuncularının ödül törenini bu anlamlı oyunla bizlere sunan Tiyatro Boyalı Kuş ekibini içtenlikle kutlarım. Cumhuriyet tarihimizde ufuk açan Melek Kobra adlı sanatçının ruhunu Tiyatro Boyalı Kuş reji, dramaturji ve oyunculuk açısından başarıyla günümüze taşıdı. Robert Kolejli olmamama karşın, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun ilk kadın genel sanat yönetmeni olarak bana sunulan onur ödülü, hayatımda çok önemli bir yer tutacaktır.”

Prof. Oya Başak ise onur ödülünü alırken, Kolej tiyatrosunun her zaman çok sükseli ve güzel olduğunu ifade ederek, 150. yıl etkinliklerinin çok güzel bir oyunla başladığını belirtti. Başak, oyun için şunları söyledi: “Kadın oyuncuların ne kadar harcanmış olabileceğini hatırlattığı için çok beğendim. Feminist zaten. Bir Afife Jale’yi biliyoruz. Arada kaç tane anılmamış, bilinmemiş, turnelerde, gayet zor koşullarda harcanmış kadın oyuncu var. Bunları anımsattığı için çok beğendim. Oynayan oyuncu da çok başarılı.”

Melek'i oynayan Yeşim Koçak, Nevra Serezli'ye onur ödülünü verirken

Oyunu çok başarılı bulduğunu ifade eden Nevra Serezli ise “Yeşim Koçak zaten çok iyi bir oyuncu daha önceki oyunlarını da seyrettim. Onu ödüllerinin verilmesi de çok güzeldi. Bu kadar ikinci plana atılmış bir şeyin üzerine gitmek de, kolej sahnesinde böyle bir şeyin yapılması da çok güzel” diye konuştu.

Melek Kobra’yı daha önce bilmediğini ifade eden Çiğdem Selışık da, oyunu bu sebeple oldukça ilgiyle izlediğini belirterek, Koçak için “Tek başına o sahnede hepimize o hikayeyi dinletti. Bizleri bir araya getirmeleri de çok hoş oldu” dedi.

“Bizlerin tiyatro yapabilmesi onların sayesinde”

Tiyatro Boyalı Kuş’un genel sanat yönetmeni ve Melek oyununun yönetmeni Jale Karabekir ise geceyle ilgili şunları söyledi:

“Yazarımız Rüstem Ertuğ Altınay, kostüm tasarımcımız Burcu Rahim, grafik tasarımcımız Handan Saatçioğlu ve oyunun yönetmeni olarak ben, mezun olduğumuz okulumuzdan her zaman gurur duyduk. Bizim için 150. yıl etkinliklerinde bu sahnede oynamak büyük bir şeref. Bu sahnede daha önce oynamış bir çok oyuncu var. Oyunumuz gereği 1930’ların kadın oyuncusu Melek’in son anlarını anlatıyoruz bu sahneden. O yüzden bu sahnede sahne tozu yutmuş, bizlerin öncüleri kadın oyuncularımıza ulaştık ve onları da oyunumuza davet ettik. Biliyoruz ki, bizlerin tiyatro yapabilmesi onların sayesinde. Onlara vefa borcumuz var. Bu etkinlikle onlara da teşekkür etmek istedik. Onur ödüllerini bu gece, Melek oyunundan sonra verdik. Duygularımı ifade edemiyorum.”

Melek kimdir?

24 yıllık yaşamında Sabahattin, Ezgi, Tayfur ve Kobra olmak üzere dört farklı soyadı kullanan Melek’in hayatını konu alan oyunda Keriman Halis, Cahide Sonku, Suzan Lütfullah, Afife Jale, Ferdi Tayfur gibi isimlerin yanı sıra 1930’lardaki Beyoğlu hakkında da ilginç ayrıntılar bulunuyor. İlk olarak 1931 yılında babasının oluşturduğu “Muhlis Sabahattin’in Çocukları” adlı toplulukta sahneye çıkan, daha sonra Darülbedayi’ye giren, Toto Karaca, İsmail Dümbüllü, Şevkiye May gibi isimlerle çalışan Kobra, Söz Bir Allah Bir (1933), Milyon Avcıları (1934) gibi sinema filmlerinin yanı sıra ünlü Ayşe Opereti‘nde de oynadı.

15 yaşındayken Cumhuriyet Gazetesi tarafından organize edilen güzellik yarışmasına katılan ve 13’üncü olan başarılı oyuncunun, bir yıl sonra katıldığı bir başka yarışmada ise kuzeni Keriman Halis dünya güzeli seçildi. Melek Kobra Milyon Avcıları filminin çekimlerinde Adalet Cimcoz’un erkek kardeşi Ferdi Tayfur ile tanıştı. Eşi Ferdi Tayfur’dan etkilenerek uyuşturucu kullanmaya başlayan sanatçının, Muhsin Ertuğrul‘la sahne aldığı Kral Lear isimli oyunda ağzından kan gelmesi üzerine tüberküloz olduğu anlaşıldı ve sahnelerden uzaklaştı. Cerrahpaşa Hastanesi ve Yakacık Sanatoryumu’nda gördüğü tedavilerin ardından 24 yaşında hayata veda etti.

Melek Kobra’nın günlükleri Gökhan Akçura tarafından sahaflarda bulunmuş ve “Hatıratım” başlığıyla 2006’da yayımlamıştı.

Melek oyunu Sahne Cihangir‘de izlenebilir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.