DünyaManşet

Meksikalı genç çevre aktivisti öldürüldü

0

21 yaşındaki Meksikalı çevre aktivisti Eugui Roy Martínez Pérez, geçtiğimiz perşembe günü Meksika’nın Oaxaca kentinde öldürüldü. Kentteki Çevre Koruma Örgütü‘nün üyesi olan Pérez, Oaxaca Vadisi Teknoloji Enstitüsü‘nde biyoloji öğrencisiydi.

‘Böcek toplayacak, dergiye yazılar yazacaktı…’

Ailesi, Pérez’in San Agustín Loxicha kentinde bir çiftlikte, vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Genç aktivistin kız kardeşi Rosalinda Martínez de kardeşinin ölümünden sorumlu olanların cezalandırılmasını istedi:

Kardeşim karantinayı çiftlikte geçirmeye karar vermişti. Böcek toplayarak, çalışarak, dergiye yazılar yazarak, geyiklere bakarak, blogu için içerik üreterek; ama bu sabah (7 Mayıs) komşuları onu yerde kanlar içinde ölmüş halde yatarken buldu.

Pérez’in ailesi ve aktivist arkadaşları adalet talep etti ve yetkililerden konunun soruşturulmasını istedi.

Genç aktivist, sürüngenler ve amfibiler üzerinde çalışıyordu. 

Çevre aktivistleri hedefte

Yaban hayatı ve doğal yaşamın korunması için mücadele eden aktivistler, dünyanın pek çok bölgesinde hedef haline getiriliyor. Özellikle Latin Amerika ve Güneydoğu Asya, çevre aktivistleri için tehlike arz eden bölgeler. Global Witness‘in derlediği bilgilere göre, 2002-17 yıllarında en az 1558 aktivist cinayetinin 500’den fazlası Brezilya‘da işlendi.  Meksika da incelenen 32 ülke arasında, çevreciler için ciddi anlamda tehdit oluşturan ülkeler arasında yer alıyor.

Meksika Çevre Hakları Merkezi‘nin (CEMDA) raporuna göre ülkede 2012-2019 arasında aktivistlere yönelik gerçekleştirilen 500’ün üzerindeki saldırıdan 150’si enerji projeleriyle, 70’i madencilikle ilişkili. 2019’daki saldırıların %40’ından polis ve ulusal muhafızların sorumlu olduğu belirtilen raporda, en son örnekler olarak; Şubat 2019’da termik santral protestosunda vurularak öldürülen Samir Flores ve Ocak ve Mart 2020’de evlerinde katledilen kelebek korumacı Homero Gomez Gonzales ve arkadaşı veriliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.