DünyaKadınManşet

Meksika’da ‘kadın düşmanlığı’ yapan şarkılara yasak

0

Meksika’nın Chihuahua bölgesinde, müzisyenlerin ‘kadına şiddeti özendiren’ ve ‘kadın düşmanlığı’ yapan şarkılar söylemesi yasaklandı.

Yasağı ihlal edenler 1 milyon 900 bin liraya kadar para cezası ödeyecek.

Guardian’ın aktardığına göre, yasak önerisini belediye meclisine sunan Pan partisinden Patricia Ulate, “kadınlara yönelik ciddi şiddet olayları ve devam eden maçoluk kültürü dahil olmak üzere acı gerçeklerin milletvekillerini toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı harekete geçirdiğini” söyledi.

Para cezası sığınma evlerine bağışlanacak

Söz konusu yasağı ihlal edenlerden alınacak para cezası, belediyenin kadınlar için başlattığı programlara ve sığınma evlerine bağışlanacak. Para cezalarının 55.000 sterline (1.2 milyon peso) kadar çıkması öngörülüyor. Yasa koyucular, yasanın belirli bir müzik türünü hedeflemediğini söylüyor.

Kentin kadın, aile ve toplumsal cinsiyet eşitliği komisyon başkanı da olan Ulate, “Chihuahua, eyalette kadınlara karşı yüksek oranlardaki yapısal şiddet sebebiyle cinsiyet alarmı verilen beş belediyeden biri. Bunları ortadan kaldırmaya katkıda bulunacak her eylem önemlidir” dedi.

Şehirde alınan yasak kararı, belediye tarafından düzenlenip denetlenen etkinlikler için geçerli olacak.

1 milyon nüfuslu şehir, 2015’te de kamuya açık etkinliklerde şiddeti savunan ve teşvik eden müziklerin çalınmasını da yasaklamıştı.

Ciudad Juárez, Chihuahua eyaletindeki nüfus bakımından en büyük şehir ve sistematik kadın cinayetleriyle tanınıyor. Kentte yaşayan kadın hakları savunucusu olan Veronica Corchado şunları söyledi: “Gerçek şu ki, göz ardı edilemeyecek bir toplumsal cinsiyet şiddeti sorunumuz var… [Kadınlar] her gün siyasi karar alma sürecinin bir parçası olmalı ki daha güçlü olabilsinler.”

Meksika’da kadınların kürtaj kazanımı: Kürtajı cezalandırmak anayasaya aykırı bulundu
Meksika’da ilk kadın başkan adayı
Meksika’da polis cinayeti: Sığınmacı kadını gözaltına alırken boynunu kırdılar

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.