Kategoriler: DünyaManşet

Meksika’da esrarın yetişkinler tarafından keyif için kullanımı artık serbest

Meksika Yüksek Mahkemesi, yürürlükteki kısıtlayıcı yasaların anayasaya aykırı olduğuna hükmederek, esrarın yetişkinler tarafından özel olarak keyif için kullanımını serbest bıraktığını duyurdu.

Söz konusu karar, esrarı yasallaştıran bir tasarının Kongre’ye takılmasının ardından alındı.

Alınan kararda, esrarın ticari ürün olarak kullanılmasından bahsedilmezken, kamusal alanlarda ve çocukların önünde esrar içmek yasak.

Karara gelen yorumlar

Yüksek Mahkeme Başkanı Arturo Zalvidar konuyla ilgili, “Bugün özgürlükler için tarihi bir gün” açıklamasını yapsa da bazı gruplar kararın, kısa vadede büyük değişiklikler getirmeyeceğini ileri sürüyor.

Sivil toplum kuruluşu Suça Karşı Birleşmiş Meksika, kararın esrar bulundurma ve nakliyat gibi tüketimin gerçekleşmesi için gereken faaliyetleri suç kapsamından çıkartmadığının altını çizdi.

Meksika’da parlamentonun alt kanadı geçtiğimiz mart ayında, esrarın keyif amaçlı kullanımını serbest bırakan bir yasayı kabul etmişti. Ancak, tasarıyı Senato’nun da onaylaması gerekiyor.

Tasarı, kullanıcılara 28 grama kadar esrar taşıma izni ve evlerinde kişisel kullanım için sekize kadar dişi hint keneviri yetiştirmelerine izin veriyordu. Şu anda ise ülkede beş gramdan fazla esrar taşımak yasak.