DünyaManşet

Meksika sınırında mülteci dramı

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın “Durdurun” dediği Orta Amerikalı binlerce mülteci Guatemala’yı Meksika’ya bağlayan köprüde mahsur kaldı. Ortaya yeni bir insanlık dramı çıktı; insanlar “Açız” diyerek ülkeye giriş izni istiyor.

Çoğunluğu Honduraslı binlerce Orta Amerikalı göçmenden oluşan bir kervan, geceyi Meksika ile Guatemala sınırında bulunan bir köprüde geçirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, hafta içinde ülkesinin güney sınırlarındaki yasa dışı göçlere işaret ederek, “Eğer Meksika bu akını durduramazsa ordumuzu devreye sokacağım ve güney sınırlarımızı kapatacağım” diye açıkça tehdit etmişti. ABD Başkanı, Orta Amerika’dan gelen mülteci konvoyunu da işaret ederek Cumhuriyetçi seçmen tabanını hareketlendirmeye çalışıyor ve bunu ABD’ye yönelik tehditlerden biri olarak gösteriyor.

Honduras’ın ‘en tehlikeli’ şehirlerden biri olan San Pedro Sula’nın otobüs terminalinde aylar öncesinde yaklaşık 150 Honduraslı tarafından başlatılan göçmen hareketi kısa sürede büyüyerek binlerce kişiye ulaştı.

Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşma ümidiyle yola çıkan binlerce sığınmacının oluşturduğu konvoy, Meksika’nın Guatemala sınırına dayandı. Suchiate Nehri üzerinde Meksika ile Guatemala’yı birbirine bağlayan köprüde ve sınır kapısında toplanan, önceki geceyi burada uyuyarak geçiren 3 binden fazla sığınmacının ülkeye girişine izin verilmedi. Bazı sığınmacıların tel örgüleri aşarak tarafsız bölgeye geçtiği ve Meksika güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştığı bildirildi. Honduraslı sığınmacılardan bazıları da sallarla Meksika tarafına geçmek için Suchiate Nehri’ne atladı. Kimi göçmenlerse yaklaşık bir buçuk Amerikan doları ödeyerek plastik botlarla Meksika sınırını geçmeye çalışıyor.

Basın mensuplarıyla konuşan göçmenlerin çoğu, tekrar deneyeceklerini söylüyor.

Meksikalı yetkililer, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların bulunduğu sığınmacılardan, geçerli belgeleri taşıyanların kurallara uygun biçimde ülkeye girişine izin verileceğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo krize dönüşen olayı çözmek amacıyla Meksiko City’de üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez ise Guatamalı mevkidaşı Jimmy Morales ile görüşerek, göçmenleri ülkelerine geri döndürmek için bir toplantı gerçekleştirdi.

( Dış haberler servisi)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.