KadınManşet

Mayıs ayında erkekler en az 18 kadını öldürdü

0
Fotoğraf: Beyza Kural / csgorselarsiv.org

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği Erkek Şiddeti Çetelesi‘ne göre erkekler mayıs ayında en az 18 kadını öldürdü, dokuz kadına tecavüz etti.

Mayıs 2021‘de en az 25 kadının ölümü, Muş’ta ise bir çocuğun ölümü basına şüpheli olarak yansıdı.

Dört kadının koruma veya tedbir kararı vardı

Evrim Kepenek’in haberine göre erkekler 18 kadınının yanı sıra yanlarındaki bir erkeği de öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü dört kadının koruma veya tedbir kararı vardı. Kadınlardan biri Suriyeliydi.

Kadınların ismi ise şu şekilde: Arife Nur Sarıoğlu, Aslı Ö., Birgül Ç., Emel D., Fatma Öz, G.G, Gülendam Göz, Gülseren Akarsu, Melek Elşemo, Sarı Laçin, Semra Ç., Sibel Kaman, Şirvan Dinmez, Şükriye A., Tuğçe Duman, Yudum M., Zeynep E., Kamile Y.

Failler tanıdık

Erkeklerin 14 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, iki kadını “kıskandığı”, iki kadını da “ayrılmak istediği” için öldürdü.

Mayıs’ta 12 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. İki kadını baba, oğul gibi aile üyeleri, bir kadını komşusu öldürdü. Üç kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, beş kadını sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda, dokuz kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin dört kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Fotoğraf: Hakan Bintepe / csgorselarsiv.org

Sadece dokuz erkek tutuklandı

Erkekler, 10 kadını ateşli silahlarla, yedi kadını kesici aletlerle öldürdü. Erkekler bir kadını boğarak öldürdü.

Kadınları öldüren 19 erkekten sadece dokuzu tutuklandı. Yedi fail gözaltına alındı. Bir faili polis öldürdü. İki fail erek intihar etti.

En az bir çocuk öldürüldü

Mayıs ayında bir çocuğun babası tarafından öldürüldüğü basına yansıdı. Faili ise intihar etti.

Diyarbakır’da bir çocuğu babası, Zonguldak’ta bir çocuğu “sevgilisi” olduğunu iddia eden bir erkek darp etti. Aksaray’da yedi erkek bir çocuğu kaçırmaya çalıştı.

Erkekler en az 67 kadına şiddet uyguladı

Erkekler, Mayıs’ta en az 67 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 46 idi. Erkeklerin şiddet uyguladığı 10 kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az iki kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriyeliydi. En az beş kadına erkekler, “koruma” ve “uzaklaştırma” kararına rağmen şiddet uyguladı.

En az 45 kadına kocası, sevgilisi, eski kocası, eski sevgilisi şiddet uyguladı. Sekiz kadına, baba, oğlu gibi aile üyeleri şiddet uyguladı. İki kadına komşusu, iki kadına patronu uyguladı. 10 kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.