Manşetİklim Krizi

Mayıs ayı sıcaklık rekoru kırdı

0
Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği‘nin iklim değişikliği gözlemleme kurumu Copernicus İklim Değişikliği Servisi, geçtiğimiz Mayıs ayının 1981 ve 2010 yılları arasında kaydedilen mayıs sıcaklık ortalamasının üstüne çıkarak rekor kırdığını duyurdu.

Buna göre geçtiğimiz ay 0.63 santigrat derece daha sıcak ölçümlendi. Endüstri öncesi döneme göre ise Mayıs ayında ortalama sıcaklık 1.26 santigrat derece daha yüksek gerçekleşti.

12 aylık sürede de sıcaklık rekor düzeyde

Bildirilen bu sıcaklık rekoru, kurum tarafından bu yıl içinde paylaşılan veriler ile uyumlu gözüküyor. Kurum, Mayıs ayına kadarki son 12 aylık dönemde küresel sıcaklıkların ortalamadan 0.7 santigrat derece daha sıcak olduğunu duyurmuştu.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) Çevre Bilgi Merkezleri’nden ve NASA’dan bilim insanları ise geçtiğimiz Nisan ayının insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ikinci nisan ayı olduğunu açıklamıştı.

Sibirya’da rekor artış

Yayınlanan raporda Avrupa genelinin ortalamadan biraz daha soğuk geçtiği belirtildi. Ancak en çarpıcı artış sıcaklığın ortalamanın 10 santigrat derece üzerine çıktığı Sibirya‘da gözlemlendi.

Açıklanan veriler Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ve NASA’nın 2020 yılının 2016 yılını geçerek en sıcak yıl olacağı yönündeki projeksiyonlarını destekliyor. Ancak, Pasifik’teki La Niña olarak bilinen sulardaki periyodik bir soğutma bu sıcaklığı düşürebilir ve en sıcak üçüncü yıl olmasına sebep olabilir.

Sibiryada sıcaklıklar 20 dereceye ulaştı. Fotoğraf: Zack Labe

Sebebi iklim krizi

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) 6.000’in üzerinde bilimsel çalışmayı inceleyerek hazırladığı 1.5ºC Küresel Isınma Özel Raporu küresel çapta meydana gelen sıcaklık artışlarının insanların eylemlerine bağlı sera gazı emisyonlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu söylüyor.

Rapor, aynı zamanda küresel ısıtmanın endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derece artışın üstüne çıkması durumunda ortaya çıkacak iklim felaketleri konusunda hükümetleri uyarıyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.