Manşetİklim Krizi

Geçtiğimiz Nisan ayı insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ikinci nisan oldu

0

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) Çevre Bilgi Merkezleri’nden ve NASA’dan bilim insanları geçtiğimiz Nisan ayının insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ikinci nisan ayı olduğunu açıkladı. En yüksek sıcaklık rekoru ise 2016 yılına ait.

Böylece arkamızda bıraktığımız üç ay art arda en sıcak ikinci ay rekoruna ulaştı. Ocak 2020 ise 141 yıl boyunca görülen en sıcak ocak ayı olarak kaydedilmişti. Şu ana kadarki en sıcak sekiz nisan aylarının tümü ise 2010 yılında bu yana gözlemlendi.

Nisan ayında ortalama küresel sıcaklık, NOAA’nın verilerine göre 20’nci yüzyıl ortalamasının 1.06 °C üzerinde gerçekleşti. NASA ise bu farkı 1.03°C olarak ölçümlendi.

Aradaki küçük farklılık ise Kuzey Kutbu gibi verilerin seyrek olduğu bölgeleri farklı şekilde ele almalarından kaynaklanıyor. Koronavirüs salgını sebebiyle eksik verilerin de bu ay yapılan ölçümleri etkilediği belirtildi.

Sebebi küresel ısıtma

Küresel sıcaklıklar genelde güneş döngüsünün zirve yaptığı zamanlarda ve Pasifik Okyanusu’nun tropikal sularında birkaç yılda bir ortaya çıkan bir sıcak su akıntısı olan El NinoEl Niño olayı sırasında yükselme eğilimi gösteriyor.

Ancak 2020’nin sıcaklık rekorları 11 yıllık güneş döngüsünün en düşük olduğu zamanlardan birinde ve El Niño’nun yaşanmadığı sırada meydana geldi. Bu da sera gazlarının yol açtığı küresel ısıtmanın bir sonucunu gördüğümüz anlamına geliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.