EkolojiManşetYerel

‘Marmaris’te sele yandıktan sonra kesilip ortaya saçılan, kökleri sökülen ağaçlar neden oldu’

0

Muğla Marmaris’te yaşanan sel ve su baskınlarının nedeni olarak gerekli tedbirlerin alınmamasını ve ihmalleri işaret eden CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, yaz aylarında meydana gelen orman yangınları sonra yanan ağaçların kesildiğini, ancak düzgün bir biçimde depolanmadığını, ortaya saçılan ağaçların dere yatağını kapatması nedeniyle de sel felaketi yaşandığını söyledi.

Hafta başında Muğla genelinde birkaç gün boyunca devam eden yağışlar nedeniyle Marmaris ilçesinde başta İçmeler olmak üzere çok sayıda mahalleyi sel basmış;  ev ve iş yerlerinin giriş katları selle gelen balçıklarla dolmuş ve karayolu trafiğe kapatılmıştı.

Erbay, CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı ve Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ile birlikte, sel ve su baskını yaşanan İçmeler Mahallesinde incelemelerde bulundu. İncelemeler sonrasında açıklamalarda bulunan CHP’li Erbay, şunları söyledi:

“Felaket göz göre göre geldi’

“Sel ve su baskınlarının yaşandığı Marmaris İçmeler bölgesi yazın çıkan orman yangınlarında büyük zarar görmüştü. O zaman da söylemiştik; yangın öncesi alınması gereken tedbirler alınmamıştı, emniyet koridorları oluşturulmamıştı. Yangın sonrası süreçte konunun takipçisi olduk, savcılığa suç duyurusunda bulunduk ve defalarca çağrı yaptık. ‘Buralar yağmur alan bölgeler’ dedik. ‘Rize’den sonra en çok yağmur alan bölge, dağlık alanlar ve derelerin olduğu bölgeler. İlk yağmurlarda buralarda sel olur, felaket olur’ dedik ve maalesef dediğimiz oldu.”

Kesilen ağaçlar sele ve su baskınlarına neden oldu

Orman yangınlarının ardından, yanan ağaçlar kesildiğini ancak bunların düzenli ve kontrollü biçimde depolanmayarak çevreye saçıldığını söyleyen CHP’li vekil, “Kesilen ağaçların dere yatağını kapatması nedeniyle de sel ve su baskınını yaşadık. Sinop’ta yaşanan sel felaketinde dere yatağına depolanan kütükler suyun akışını kesmiş ve büyük bir felaket yaşamıştık. Marmaris’te de aynı şey oldu.  Ancak yine ders çıkarılmadığını görüyoruz” diye konuştu.

Yangından sonra ağaçların kesim ihalelerinin yapıldığını ve ancak sonrasında hiç bir denetim uygulanmadığını belirten Erbay, yanan ağaçların kökleriyle birlikte sökülmesinin de sorunu büyüttüğünü kaydetti:

‘Ağaçlar kökleriyle sökülünce toprak suyu tutamadı’

Kökler sökülünce toprak suyu tutamadı. 11 Kasım’da, ağaç dikiyorum bahanesiyle ağaçların kökleri bile temizlenerek bütün bu sel felaketinin önü açıldı. Orman Müdürlüğü’nün bölgede teraslama yapmak için bölgeye iş makinalarını soktu. Bu çalışma balçık oluşmasına neden oldu. Yağan yağmurla birlikte bu balçık şehre doğru aktı. Evler balçıkla doldu. Marmaris Belediyesi ekipleri bugüne kadar yaklaşık 200 kamyon balçık temizledi. Liyakatsız atamaların artık kurumları işlemez hale getirmekte olduğunu bir kez daha görmüş olduk. O yüzden buradan çağrı yapıyoruz; konusunda uzman, bilgili kişilerin bu kesimleri planlaması gerekiyor. Eğer bir an önce gerekli tedbirler alınmazsa daha sonra olacak sellerde bölgemiz daha büyük tehlikeyle karşı karşıya kalacaktır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.