Doğa MücadelesiEkolojiKentManşet

Marmaris halkı betonlaşmaya karşı: Giderayak 29 yıla ipotek istemiyoruz!

0
Marmaris

Marmaris Belediyesi’nin İçmeler’de yap-işlet-devret yöntemiyle yaptıracağı ve 29 yıllığına kiralanacak olan “İçmeler Çok Amaçlı Salon” projesi belediye meclisinden geçince Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği tarafından başlatılan protesto çağrısıyla birlikte belde sakinlerinin tepkisine uğradı.

Belediyenin referandum kararına karşı Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği ve Marmaris Kent Konseyi tarafından iki ayrı basın bülteni sunuldu.

‘Temel hak ve özgürlükler referandum konusu yapılamaz’

Marmaris Kent Konseyi’nin yapmış olduğu açıklamada, yapımına karar verilen projenin İçmeler beldesinin doğasını bozacağını ve kamusal yarara hizmet etmediği belirtilirken bu anlayışın bir belediyecilik yanlışı olduğu şöyle aktarılıyor:

“Bugüne değin belediyelerin kamu yararı doğrultusunda kente hizmet üretmeleri, yatırım yapmaları halk tarafından daima takdir edilmiş ve bu yönetimler halk tarafından yeniden seçilerek ödüllendirilmiştir ancak kentin ihtiyaçlarının kentlilerle birlikte değerlendirilmesi, öncelik sırasına konularak karşılanması katılımcı demokrasinin gereğidir. Bu temel ilke mevcut belediye başkanının da seçim kampanyasında, ‘birlikte yöneteceğiz’ ve ‘sorunların çözümünde aciliyet durumuna göre davranacağız’ mottolarıyla yerini bulmuştur.”

Ancak son gelişmeler yaşanırken kapısız belediyecilik iddiasının zamanla tüm kapıların kilitlendiği, aralanan her kapının ardından da belediyenin göründüğü bir sisteme dönüştüğünü ifade eden konsey, “Marmaris; demokrat, katılımcı, şeffaf ve kamu yararını önceleyen belediyecilik kavramlarında Türkiye’nin kanayan yarasıdır” diye belirtiyor.

Marmaris

‘Afet toplanma alanındaki yapılaşmayı referanduma götürmek suçtur’

Konsey yayınladığı basın bülteninde; ihalenin gerçekleştirilme tarzını, Marmaris halkının bu karardan hangi saikle haberdar edilmediğini ve neden kiralama süresinin 29 yıl (altı dönem) olduğunu sorgularken yapılacak olan referandumun anayasal olarak mümkün olmadığına dikkat çekiyor:

En önemli konu ise projenin yapılması planlanan lokasyon ‘afet toplanma alanı’dır. Anayasa‘da yer alan yaşama hakkı (madde 17), kişi hürriyeti ve güvenliği (madde 19), yerleşme ve seyahat hürriyeti (madde 23) güvence altına alınmış temel haklardandır. Temel hak ve özgürlükler referandum konusu yapılamaz. Halkın bilgisinin olmadığı bir konuda soruya maruz kalması bir yana, afet toplanma alanındaki yapılaşmayı referanduma götürmek anayasal bir suçtur.”

Marmaris

Marmaris Kent Konseyi, bu durumun yalnız İçmeler beldesini değil tüm Marmaris’i ilgilendirdiğine değinerek gelecek için umutlarını şu şekilde dile getirdi:

“Unutulmamalı ki 3600 kadar seçmeni bulunan İçmeler Mahallesi‘nde yaklaşık 2000 ıslak imzalı itiraz dilekçesi toplanmıştır. Umarız bu medeni, örgütlü tepki bütün Marmaris mahallelerine örnek teşkil eder. Çünkü bugün Sinpaş, yarın Albatros, diğer gün 142 parsel belediyenin bütün alanlarını ve mülklerini peşkeş çekmesi sonunda Marmaris’i denizi kirli, ormanı yok olmuş, trafiği keşmekeş içinde, altyapı sorunları ile boğuşan, halkından uzak, betona boğulmuş bir kent haline getirecektir. Marmaris’i yeniden ‘dünyanın incisi’ yapmanın yolu onlar istemese de halkın yerel yönetimlere demokratik katılımı olacaktır.”

Marmaris

‘Beton meydan istemiyoruz!’

Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği tarafından yayımlanan bültende yeşil alanların önemi vurgulanırken bu projenin İçmeler için katliam olduğu belirtiliyor. Bu projenin kamuya yararı olmadığını ifade eden dernek, önceki örneklere değinerek “Mevcut yeşil alanın çok büyük bir bölümünü betonlaştıracak şekilde hazırlanan bu proje İçmeler mahallesinin merkezdeki tek meydanı olan bu yeşil alanını tamamıyla ranta açmaktadır” diyor.

Dernek, şunları kaydediyor:

“İçmeler sahilinde bulunan Fortuna oteli önünde de gördüğünüz gibi denize sıfır kamuya ait tüm alan halka kapatılarak şirketlere kiraya verilip betonlaştırılmıştır. Şimdi de bu meydanımız, parkımız betonik bahçeye dönüyor. Burası çocuklarımızın oyun alanı, halkımızın nefes alabilmesi için bir ortak bir yaşam alanıdır. Mahallemizde büyük Marmaris yangınından sonra ağaçlar artık parmakla sayılıyor.Yeşilliğe hasret kaldığımız İçmeler mahallemizde yeşil alanların daha da önem kazandığı aşikardır.”

Bu parkın bir “afet toplanma yeri” olduğunu hatırlatan dernek, Marmaris Belediyesi’ne halkın taleplerine kulak verme çağrısı yaparken parkın bir rant projesine dönüşmemesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor:

Bu alanın geleceğe bırakabileceğimiz bir meydan olarak korunmasını talep ediyoruz. Marmaris Belediyesi’nin bu yanlıştan bir an önce döneceğini ve bir açıklama yapacağını umuyoruz. Beton meydan istemiyoruz!”

You may also like

Comments

Comments are closed.