Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Marmaris Belediyesi: Yangın kontrol altına alınmadı

0

Marmaris dün akşamdan beri kızılçam ormanından çıkan duman ve ateşler içinde yangının bir an önce söndürülmesini bekliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Ancak Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay dakikalar önce, yangının kontrol altına alınmadığını duyurdu ve şunları söyledi:

“Marmaris Belediyesi olarak Değirmenyanı’na bir lojistik merkezi kurduk. Söndürme ekiplerinin olası ihtiyacı durumunda giysi, ayakkabı, ilaç, maske gibi eksikleri buradan karşılayacağız.”

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Marmaris’teki yangınla ilgili soruşturmanın başlatıldığı bildirildi. 

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı Amazon köyü Bördübet mevkisindeki ormanlık alanda dün saat 20.00 sıralarında başlayan yangının yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanında zarar oluşturduğunu kaydetti.

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın da bölgeye olduğu belirtildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun da programını iptal ederek yangın bölgesine gittiği bildirildi.

Cumhuriyet’in haberine göre Kılıçdaroğlu’nun Dalaman Havalimanı’na inişine ‘dolu’ olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

Hayvanlar tahliye edildi

200 hektarı aşkın alanda etkili orman yangınında, ilerleyen alevler Hisarönü Mahallesi, Değirmenyanı mevki, Ahmediye Sokak‘ta yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Tedbir amacıyla bölgedeki 20 evdeki, toplam 68 kişi ile büyük ve küçükbaş toplam 29 hayvan, 10 tavuk, 1 kedi ve 5 araç tahliye edildi.

Değirmenyanı’nda olduğunu belirten bir vatandaş ise bölgeyi boşaltmalarının anons edildiğini belirterek şunları söylüyor:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yangının çıkış sebebi üzerine kapsamlı soruşturmalar başlatıldığını belirterek sosyal medyada ‘dezenformasyon’ içerikli paylaşımlara itibar edilmemesini belirtti. Altun Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının sosyal medyada yangınlarla ilgili yapılan paylaşımlar hakkında inceleme başlattığını söyledi ve ekledi:

“Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır.”

İletişim Başkanlığı hesabında da benzer şekilde şu açıklamada bulunuldu:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise yangın bölgesine gittiği şu fotoğrafla servis edildi:

Sosyal medya şeytanları

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yangın bölgesinde yaptığı basın açıklamasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlara işaret ederek “sosyal medya şeytanları” ifadelerini kullandı ve şunları söyledi:

“Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanları devreye girdi. Bundan ne anlıyorlar, ne keyif alıyorlar bilmiyorum. Bundan keyif alanların akli dengelerinin kayıp olduğu çok net bir şekilde ortadadır. Bir histeri nöbetine tutulmuş durumdalar”

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) sabah saatlerinde söndürme çalışmalarında sona gelinme üzere olunduğunu bildirmişti.

Orman yangınına karşı alınan önlemler

Sosyal medya üzerinden birçok vatandaş yangına müdahalede kullanılan uçaklardaki eksikliğe işaret ederken birçok bilim insanı da orman yangınlarına karşı alınan önlemlerin yetersizliğine dikkat çekti.

Orman Politikaları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, hükümeti şu sözlerle eleştirdi:

“2020de 21 bin hektar 2021de 140 bin hektar orman yandıktan sonra  iktidarın bu yıl orman yangınlarına karşı aldığı önlemler;

  • Farklı görüşte olanı susturup hapse atmak
  • Bir yangında yüzlerce hektar yandığı halde anında propaganda filmi hazırlayıp kendini başarlı göstermek
  • Çevre habercisi olup çevre sorunlarını hiçbir zaman iktidarın yanlış politikalarıyla ilişkilendirmeyen medya mensuplarını propaganda aracı olarak kullanmak
  • Başarısızlığını perdelemek için insani koşullar dışında çalıştırdığı yangın işçilerinin “kahramanlığı”na sığınmak”

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doğanay Tolunay, geçen yılki yangınlardan ders çıkarılmadığını belirterek şunları söyledi:

“Sadece yetkililer değil kamuoyu olarak bizler de geçen yılki yangınlardan ders çıkarmamışız. Halen yangınlar otel yapmak için mi çıkarılıyor, sabotaj mı var konularını tartışıyoruz. Geçen yılki yangınlarda yanan ormanların çıkış nedenlerine dağılımını yorumsuz olarak paylaşıyorum.”

You may also like

Comments

Comments are closed.