Meteoroloji, İstanbul ve çevre illerde hafta sonu rüzgarın fırtına şeklinde eseceği uyarısı yaptı. İstanbul Valiliği de Meteoroloji’nin açıklamasını paylaşarak, kentte yaşayan vatandaşlardan yaşanacak olumsuzluklara karşı dikkatli olmalarını istedi.
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Yalova‘da yarın sabah saatlerinden itibaren rüzgarın kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.
Pazar sabahından itibaren de İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da yer yer fırtınanın etkili olması bekleniyor. Ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
Valilikten uyarı
İstanbul Valiliği de kentte yaşayan vatandaşları uyararak şunları söyledi:
“18.11.2023 Cumartesi sabah saatlerinden itibaren İstanbul’da rüzgârların kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına (50-70 km/saat), 19.11.2023 Pazar günü sabah saatlerinde itibaren kuvvetli fırtına (70-90 km/saat), yer yer tam fırtına (90-110 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edilmektedir.
Ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.”
İstanbul Havalimanı’ndan 40 uçuşa iptal
Türk Hava Yolları (THY) da yarın İstanbul’da beklenen olumsuz hava koşulları dolayısıyla İstanbul Havalimanı’ndan planlanan toplam 40 tarifeli seferi iptal ettiğini duyurdu.
THY Basın Müşavirliği, İstanbul’da beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle MADKOM (Meteorolojik Acil Durum Komitesi) kararı uyarınca iç ve dış hatlarda toplam 40 seferin karşılıklı olarak iptal edildiği bildirdi.
Yarın uçuşu olan yolcuların THY’nin internet sitesinden uçuşlarını kontrol etmeleri gerekiyor.
‘Meteorolojik parametrelere uygun yapılmadı’
Tüm itirazlara karşı 29 Ekim 29 Ekim 2018’de açılan İstanbul Havalimanı, inşaatı sırasında yarattığı eko-kırımın yanı sıra yer seçimi dolayısıyla da çok eleştirilmiş, uzmanlar kuş göç yollarının üzerinde olması, rüzgarlara açık bir alana yapıldığı için iniş-kalkışlarda sorun yaşanacağını dile getirmişti. Geçen yıllarda da kuvvetli, rüzgar, fırtına veya yoğun kar yağışı nedeniyle yoğun kar yağışı nedeniyle, havalimanı kullanılamadı, çok sayıda sefer iptal edildi.
ÇED Raporu’nda göre yılın 107 günü fırtınalı, 65 günü ise yoğun bulutlu olan bu kıyı bölgesinde hava taşımacılığı ve piste iniş ve kalkışların fiziksel çevre şartları bakımından sorun yaratabilir ifadelerine yer verilmesine rağmen ÇED raporu bile beklenmeden inşaat başlamıştı. Pistler, dünyanın en sisli yerlerinden Karadeniz kıyılarına komşu olarak inşa edildi. Bunun yanında kentin iki ana rüzgârı olan Lodos ve Poyraz’ı yandan alarak yağmurlu ve fırtınalı havalarda iniş yaparken kanat katlanması ve türbülans ile savrulmalara maruz kalma ihtimalleri uçuş güvenliği açısından ciddi riskler teşkil ediyordu.
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 2014 yılında hazırladığı raporda şunları ifade etmişti:
“Proje alanı doğrudan deniz üzerinden gelen rüzgarlara açıktır. Uçuş için uçağın gelen rüzgârı önden alması gerekir, yandan ya da arkadan alması tehlikelidir. Ayrıca Türk Hava Kurumu Teknik Birimi’nin, Karadeniz tarafından gelen rüzgarlar nedeniyle projeye onay veremediği bilinmektedir. Bu nedenlerle raporda kullanılan meteoroloji istasyonlarının verileri proje alanındaki değerleri yansıtmamaktadır. Yılda 150 milyon kişinin taşınacağı bir havalimanında meteorolojik parametrelerin gerçekliğe uygun olarak ölçülebilmesi için proje alanında bir meteoroloji istasyonu kurulmalı ve en az 5 yıllık bir ölçümden sonra projenin yapılıp yapılmayacağına karar verilmelidir. Raporda ayrıca iklim değişikliğinden kaynaklanan riskler (hortum, aşırı sağanak yağışlar ve fırtınalar) de değerlendirilmemiştir. İklim modelleri ile bu riskler değerlendirilebilmektedir.”