RES projesinin ÇED Raporu’ndan: İnsan-kuş rekabetinde kaybeden kuşlar olur

Bakanlık tarafından ÇED Olumlu kararı verilen proje kapsamında Mardin'in Derik, Mazıdağı ve Kızıltepe ilçelerine 50 adet rüzgar türbini kurulması planlanıyor.

Mardin’de Derik, Mazıdağı ve Kızıltepe ilçelerini kapsayan rüzgar enerjisi santrali (RES) projesinin ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Dicleres Elektrik Anonim Şirketi tarafından “Dicleres Rüzgar Enerji Santrali Projesi” adı altında hayata geçirilecek proje kapsamına 50 adet rüzgar türbini kurulması planlanıyor.

‘Kaybeden taraf kuşlar olacak’

Roma döneminden kalan tarihi Rabat Kalesi ve tarihi GAP şelalesi için tehdit oluşturacağı düşünülen projede bölgedeki kuşların da projeden etkileneceği onaylanan ÇED Raporu’nda dahi kabul ediliyor. Kuşların ve insanların bir rekabet halinde olduğu belirtilen raporda şu ifadeler yer alıyor:

Rüzgardan enerji elde edilmesi sürecinde insanoğlu ve doğal ortamı gökyüzü olan, rüzgardan gerektiğinde kolay uçuşlar için istifade eden kuşlar arasında adı konulmamış bir rekabet söz konusudur.

Kuşlar, rüzgarı uçuşlarında, özellikle de göç süreçlerinde ekonomik uçuş amacıyla kullanmak isterken insanoğlu da onu enerjiye dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Bu rekabet bazı yerlerde çakışmaları gündeme getirebilmekte sonuçta rekabeti kaybeden taraf ise kuşlar olmaktadır.”

Akyol: Doğayı metalaştıran bir dil

Söz konusu ifadeler ile ilgili Yeşil Gazete’ye konuşan Mardin Ekoloji Derneği’nden Derya Akyol böyle bir ifadenin kabul edilemeyeceğini belirtti. Akyol “İnsanlarla kuşların bir rekabetinden bahsediliyor ve doğa insanın bir kaynağıymış gibi lanse ediliyor. Hem edilgen hem de doğayı meta gören bir dil” değerlendirmesinde bulundu.

Bölgede çok fazla kuş türü bulunduğunu belirten Akyol, “Bol miktarda kırlangıç, toygar, güvercin, leş kargası, saksağan, saka , dağ serçesi gibi kuş türleri bulunuyor. Proje tam olarak göç yolu güzergahından geçmiyor ancak bu, buradaki kuşları etkilemeyeceği anlamına gelmiyor” dedi.

Görsel: Gazete Karınca

‘Tarihi alanda patlatma yapılacak’

Akyol, projenin kapsadığı üç ilçe arasında tarihi eser ve yerleşimlerin de bulunduğunu belirterek, “Rabat Kalesi’nde üç tane türbin yapmayı planlıyorlar. Hali hazırda defineciler sebebiyle fazlaca tahrip edilmiş. Bir de üstüne türbinlerin kazı aşamasında patlatma yapılacağı söyleniyor” ifadelerini kullandı.

ÇED raporunda bu eserlerin etkilenmeyeceği belirtilse de çalışma sırasında bu alanların zarar göreceğini belirten Akyol, rapordaki türbin yapılacağı belirtilen noktaları yapım aşamasında maliyet düşürmek için değiştireceklerinden endişelendiklerini söyledi.

Halk olmadan gerçekleşen halkı bilgilendirme toplantısı

Akyol projeyle ilgili bir başka sorunun da yapılan halkı bilgilendirme toplantısına yerelden hiç kimsenin katılmaması olduğunu söyledi. Bölgede yaptıkları ziyarette halkın projeden hiç haberi olmadığını öğrendiklerini belirten Akyol “Bakanlık, buna rağmen onay verdi” dedi.

Bölgedeki halkı bilgilendirmek üzere görüşmeler yapmaya karar verdiklerini belirten Akyol, “Biz de bölgedeki halka yeterli bilgilendirmeyi yapıp projenin zararlarını ve faydalarını anlattıktan sonra eğer onlar da istemiyorsa yürütmeyi durdurmak için dava açmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR