ManşetTarım-Gıda

Mantar ilaçları da arıları öldürüyor!

0

İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan bir haber, bitkilerdeki mantar oluşumlarına karşı kullanılan fungusitlerle arı ölümleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı. ABD’de Cornell Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, arı nüfusunun azalması konusunda şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu. Pestisitlerin arı ölümlerine neden olduğu biliniyordu, ancak genellikle neonikotinoid gibi doğrudan böcekler için kullanılan pestisitler üzerinde duruluyordu. Ancak bitkilerdeki mantar oluşumlarını engellemek için kullanılan fungusitlerin de arı ölümlerinde rol oynadığı ortaya çıktı.

Fungusitlerin arıları nasıl etkilediği tam olarak bilinmiyor. Ama faydalı bağırsak mikroplarını öldürerek arıları nosema parazitlerine karşı savunmasız bıraktıkları ve diğer pestisitlerin etkisini artırdıkları tahmin ediliyor.

Aynı araştırma, neonikotinoidlerin arı ölümlerindeki etkin rolünün altını bir kez daha çizerek, neonikotinoidlerin arıların hayatta kalma oranını %50 oranında etkilediğini gösteriyor.

Avrupa’da kullanımı sınırlanan neonikotinoidler konusunda tamamen yasak getirilmesi için Avrupa Birliği‘nin yapacağı oylamanın 2018 başlarında gerçekleşmesi bekleniyor. Birçok ülkenin yasak lehine oy kullanması bekleniyor.

Türkiye’de ise neonikotinoid kullanımı tamamen serbest. 2013-2014 yıllarında Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin yapmış olduğu incelemelerde ülkedeki meyve ve sebzelerin birçoğunda neonikotinoid tespit edilmiş ve bunların büyük oranda yasal limitin üstünde olduğu açıklanmıştı.

Bal arıları 57 farklı pestisit yüzünden ölüyor

İngiltere arılara zarar veren pestisitleri tamamen yasaklıyor

Tohum ve pestisit tekelleri mercek altında – Ayşe Bereket

 

(Buğday Derneği)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.