EkolojiManşet

Bal arıları 57 farklı pestisit yüzünden ölüyor

0
honeycomb

Yapılan yeni bir araştırmada Avrupa’da bal arılarının 57 farklı pestisit (kimyasal böcek ilacı) yüzünden öldüğü ortaya çıktı.

Hem ABD hem de Avrupa’da koloni çöküş hastalığı (CCD) adıyla bilinen bir hastalık sebebiyle arı popülasyonlarında dramatik düşüşler yaşanıyor. Daha önce pestisit kullanımı ve arı ölümleri arasında bağlantı kuran çok sayıda araştırma yayınlanmıştı. Arıların ölümü, mahsüllerin ve yabani bitkilerin yüzde 80’i arıla tarafından taşınan polenlerle döllendiği için büyük önem arz ediyor.

honeycomb

Zehirlenerek ölmüş arılar üstünde 200 farklı pestisit denendi

Polonya’da bulunan Veterinerlik Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen deneylerde zehirlenerek ölmüş arılar üstünde 200 farklı pestisit denendi. Bu pestisitlerin hepsi AB tarafından onaylanmıştı. Araştırma ekibi 70’den fazla bal arısının zehirlenme vakasını inceledi arıların üstünde 57 farklı pestisit çıktı.

2013 yılında Avrupa Komisyonu  neonicotinoid adı verilen kimyasalı içeren üç farklı böcek ilacını yasaklamıştı. Öte yandan son bilimsel bulgular bulguların ortaya çıkışıyla Avrupa’dan 80’den fazla STK’nın oluşturduğu Arıları Koruyun (Save The Bees) koalisyonu  böceklerin sinir sistemini felç ederek arıları öldürdüğü düşünülen neonicotinoid kimyasalını içeren bütün kimyasalların yasaklanmasını talep ediyor.

Seralarda kullanılan ilaçlar bile zararlı

Dış ortamda ekilen ekinlerde pestisitlerin hepsi arılara bir şekilde zarar veriyor. Greenpeace’in Bilim biriminin yayınladığı bir araştırmaya göre ise neonicotinoid içeren ilaçlar seralardaki mahsullerde kullanıldığında bile arıları etkiliyor.  İngiltere’deki Exeter Üniversitesi’nden Kirsten Thompson sadece mahsulleri değil etraftaki yaban hayatı da zehirlediğini hem  arıların hem de polen diğer böceklerin korunması için neonicotinoid içeren haşere ilaçlarının tamamen yasaklanması gerektiğini söylüyor. AB’nin bu yıl yıl haşere ilaçlarında yasağın kapsamını genişletmesi bekleniyor ama STK’ların taleplerinin ne kadarının karşılanacağı bilinmiyor.

 

(Yeşil Gündem)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.