Doğa MücadelesiManşet

Manisa’da siyanür saçan şirkete üç milyon TL para cezası

0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Manisa’nın Yunusemre ilçesinde çevre kirliliğine neden olan firmaya 3 milyon 288 bin lira para cezası verdi ve faaliyetlerini durdurdu.

Geçtiğimiz günlere Bakanlık Erzincan, İliç’te Anagold Madencilik’in sahibi olduğu Çöpler Altın Maden tesisindeki borudan sızan siyanür nedeniyle Anagold’a 16 milyon 441 bin Türk lirası idari para cezası kesildiğini duyurmuştu. Para cezasının tutarı söz konusu şirketin kazancıyla karşılaştırılarak oldukça eleştirilmişti. 

Manisa Muradiye Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren üç fabrika 24 Haziran’da Yunusemre ilçesine bağlı Karaali Köyü’nün tarımsal sulamada kullandıkları sulama kanalına siyanür ve sülfür atıklarını bırakmış ve kanalın yakınında faaliyet gösteren bir fabrikada sekiz işçi zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı.

Fotoğraf: DHA

Firmanın lisansı iptal edildi

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Manisa’nın Yunusemre ilçesi Keçiliköy OSB Mahallesi’nde faaliyet gösteren firmanın, çevre kirliliğine yol açması üzerine yapılan incelemelerde altı bölgeden alınan numuneler, atıkların boyutunu gözler önüne serdi. Laboratuvardan çıkan sonuçlarla zehirli gaz ve su kirliliği iddialarının gerçek olduğu tespit edildi.

Firmanın lisansı iptal edilerek faaliyetine son verilirken,  ‘Türk Ceza Kanunu’ kapsamında, adli soruşturma yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunuldu. Bakanlık denetim ekipleri gözetiminde, bölgede temizleme çalışmaları başlatıldığı kaydedildi.

Ne olmuştu?

Vegazete’nin haberine göre; Manisa Muradiye Orta Ölçekli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 3 fabrika 24 Haziran’da akşam saatlerinde siyanür ve sülfür atıklarını Karaali Köyü içinden geçen sulama kanalına bırakmıştı.

Fotoğraf: vegazete

Karaali Köyü’nde tarım arazileri zehirlenen köylülerle birlikte sulama kanalı önünde basın açıklaması yapan İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, şu ifadeleri kullanmıştı:

Demirköprü Barajı kapaklarının açılarak suyun akıtılmasını ve yağmurlu havaları fırsat bilen denetimsiz firmaların, bütün kirli atığı, zehiri suya akıttıklarını vurgulayan Akan, bu zehirli suyu içen hayvanların anında öldüğünü kaydederek,  “Suyun içinde hiçbir canlı yaşamıyor. AFAD buraya gelerek tüm alanı boşalttı. Burada şu an can riskimiz var, acillik olabilir bu havayı soluyanlar.”

‘Kanalda su değil, simsiyah bir sıvı akıyor’

İddialar üzerine CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Manisa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Bülent Mersinli de bölgede incelemeler yapmıştı. 

Vatandaşın yıllardır yaptıkları şikayetlere sonuç alamadığı öğrenilirken, Bakırlıoğlu “Burasının sulama kanalı olmasında rağmen sanayi atıklarının buraya nasıl deşarj edildiğini anlamak mümkün değil. Buna nasıl izin veriliyor? Gördüğümüz manzara gerçekten çok vahim. Kanaldan su akmıyor. Simsiyah bir sıvı akıyor” demişti.

Fotoğraf: vegazete

Öte yandan bölgede özellikle gece yarısından sonra atıkların kanala boşaltıldığı ifade edilmişti. Bölge sakinleri 50 yıl önce tarımsal sulama amacıyla yapılan bu kanalda yüzdüklerinden, balık tuttuklarından, hayvanlarını burada suladıklarından, bağlarını bahçelerini bu suyla suladıklarından hatta içme suyu olarak kullandıklarından bahsetmişlerdi.

‘Bugüne kadar hiçbir önlem alınmamış’

Ağır koku ve yayılan gazlar nedeniyle kanala yaklaşmanın bile tehlikeli hale geldiğini belirten Bakırlıoğlu, “Gediz havzası tarımsal üretim açısında önemli bir bölge. Manisa’da çok ciddi bir çevre felaketiyle karşı karşıyayız. Maalesef bugüne kadar hiçbir önlem alınmamış. Burada sadece atık sularını kanala deşarj eden sanayi kuruluşları değil, kontrol ve denetimle görevli kamu kurumları da doğrudan sorumludurlar” diye konuşmuştu.

İHA’nın aktardığına göre; Yunusemre ilçesi Keçiliköy Mahallesi’nde bulunan Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bir fabrikanın çalışanları 24 Haziran’da gece mesaisi sırasında verilen molada fabrikanın yanından geçen sulama kanalından gelen gazla zehirlenmişti.

‘Ovaya acımıyorlarsa insanlara acısınlar’

Evrensel’in aktardığına göre; Karaali Köyü’nde çiftçilik yapan Suat Kabak, akşam saatlerinde köyde ağır bir kokunun yaşandığını ve kanala zehirli atıkların bırakıldığını belirterek, “Ovaya acımıyorlarsa insanlara acısınlar. Bağlarımızı sulamak zorundayız, bu su hem ürünleri kurutuyor hem de topraklarımızı zehirliyor. Yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz” demişti. 

İşçilerin zehirli gazdan zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı Başoğlu Kablo ve Profil San. Tic. AŞ Fabrikası’nın Müdürü Bülent Ozan ise, sabah 05:30’da AFAD ekiplerinin yaptığı gaz ölçümlerinin yasal limitlerin üzerinde, hidrojen sülfür gazıyla karşılaşıldığını bilgisini vermişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.