İklim KriziManşetYerel

Manisa’da sel felaketi: Dere taştı, evler ve araçlar su altında kaldı

0
Fotoğraf: Ersan Erdoğan/ DHA

Manisa’nın Saruhanlı ve Turgutlu ilçelerinde gerçekleşen sağanak yağış sel felaketine neden oldu.

Saruhanlı ilçesinde yer alan kırsal Büyükbelen Mahallesi’nde bir saat boyunca etkili olan sağanak yağış nedeniyle gerçekleşen selde yollar çöktü. Altı evi su basarken, bir otomobil sel sularında sürüklendi.

’10 kez evimizi su bastı’

Bölgeye jandarma, MASKİ, itfaiye ve Saruhanlı Belediyesine ait ekipler sevk edildi. Evlere giren yağmur suları tahliye edilirken, bölgede hasar tespit çalışması başlattı.

Evi su basan vatandaşlardan Fatih Ergünen, “Yağmur bir anda başladı. Yağmur yağdığı zaman mahallemizdeki logarlardan geriye doğru su geldi. Sel ile birlikte gelen su kapımızı zorladı. Belki 10 defadır bu şekilde evimiz su altında kaldı. Artık buna çözüm bekliyoruz”  tepkisini gösterdi.

Fotoğraf: Ersan Erdoğan/ DHA

‘Su yollarını tek yerde topladılar’

Büyükbelen Mahalle Muhtarı Etem İşler ise DHA’ya yaptığı açıklamada “Mahallemizi bugün 3’üncü kez su basıyor. Tüm yetkililere resmi yazıyla dilekçemizi yazdık” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar mahallelerini su basmadığını belirten İşler, “Mahallemizin üstünde yer ormanlık alandaki üç yerden akıyordu. Su yollarını tek yerde topladılar. Kanal taşıyamadığı için her yağışta mahallemizi su basıyor. Hava kapandı mı gece uyuyamıyorum, mahallemizi yine su basacak diye. Biran önce yetkililerden çözüm bekliyorum” dedi.

Turgutlu’da dere taştı

Turgutlu ilçesine bağlı kırsal Çampınar Mahallesi‘nde de sağanak etkili oldu. Yaklaşık 30 dakika süren sağanak yağış sonucunda Domuz ve Karataş dereleri taştı.

Çok sayıda ahır ve dört evde su baskınları yaşandı. Suların tahliyesi için bölgede itfaiye ve jandarma ekipleri çalışma başlattı. Çampınar Mahalle Muhtarı Kadir Şakar ekili alanların da zarar gördüğünü söyledi.

Fotoğraf: Doğan Çizmeci / DHA

‘Dereler ıslah edilmeli’

Sorunun derelerden kaynaklandığını belirten Şakar, “Geçtiğimiz yıl 1 buçuk saat süren yağışla yaşadığımız aynı kabusu bu yıl yarım saatlik bir yağış ile yaşadık. Bu derelerin ıslahı için DSİ Bölge Müdürlüğü’nde hazırlattığımız projemizi bir türlü hayata geçiremediğimiz için iki yıldır aynı kabusu yaşamaya devam ediyoruz” dedi.

Şakar, “Su baskınlarını iki yıldır gündüz saatlerinde maruz kaldığımız için kendimizi şanslı hissediyoruz. Can kayıplarından kurtarıyoruz. Mahallemizde su baskınlarından can kayıpları yaşanmaması adına, yetkililerin bu derelerin ıslahı için hazırlanan projeleri bir an önce harekete geçirmelerini bekliyoruz” çağrısında bulundu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.