DünyaManşet

Maliki, Irak’taki kriz için Cumhurbaşkanı’nı suçluyor

0

Irak’ta, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş olan IŞİD, yeni adıyla İslam Devleti’nin (İD) ilerleyişi devam ediyor. Peşmergeler ve Irak Ordusu İD’e karşı savaşa devam ederken Irak’taki siyasi boşluk gün geçtikçe daha çok gün yüzüne çıkıyor. Ülkenin Başbakanı Maliki, cumhurbaşkanı Massoum’u suçlarken ABD ‘Irak’a günvelik getirme’ planının ‘uzun dönemli’ olacağını açıkladı.

aa_picture_20140810_3018974_web

Çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivilin evinden olduğu Irak’ta kaos devam ediyor. Kürdistan silahlı gruplarının zaferlerine rağmen ilerlemeyi sürdüren İD, dün (pazar) ülkenin en büyük barajını ele geçirdi ve Kürt bölgesinin başkenti Erbil’e ilerleyişini hızlandırdı.

Obama’dan harekatın uzun vadeli olacağı uyarısı

Bir televizon programında konuşan Maliki ise, temmuz ayında seçilen Kürt siyasetçi ve yeni cumhurbaşkanı
Fuad Massoum hakkında, ‘anayasayı ihlal’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. ABD’nin Irak hava harekatı sonrası ilk defa konuşan Maliki, ülkedeki güvenlik kriziyle ilgili birincil sorumlunun Cunhurbaşkanı Massoum olduğunu savundu.

Maliki’nin konuşmasından sadece birkaç saat sonra bir açıklama yapan Dış İşleri Bakanlığı ise, ‘yeni Irak cumhurbaşkanını tamamen desteklediklerini’ açıkladı.

Öte yandan, Barack Obama cumartesi günü yaptığı konuşmada, Irak harekatı sürecinin uzun vadeli bir proje olduğunu belirtti.

Diyala ve Selahaddin’de operasyon

Irak ordusunun Diyala ve Salahaddin kentlerinde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplara yönelik operasyonlarında 32 IŞİD militanının öldürüldüğü bildirildi.

Irak Ordusu Dicle Operasyonları Komutanı Orgeneral Abdulemir ez-Zeydi, AA muhabirine yaptığı açıklamada hava kuvvetlerinin Diyala iline bağlı Celevla bölgesine düzenlediği operasyonda 30 IŞİD militanının öldüğünü, 9’unun da yaralandığını belirtti.

(Al Jazeera/ AA/ Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.