Dünya

Mali uçurum uzlaşması ABD Temsilciler Meclisinden de geçti

0

ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar ülkenin borçları konusunda uzlaşma sağladı. Uzlaşma zenginlerin daha fazla vergi ödemesini öngörüyor.

ABD’de Amerikan Senatosu’nun ardından Temsilciler Meclisi de ülkenin malî uçuruma düşmesini engelleyecek harcama ve kesinti paketini onayladı. Aslında bütçe konusundaki görüş ayrılığının giderilmesi için belirlenen süre çoktan sona ermişti. 2013 ile birlikte radikal vergi artırımı ve harcamalarda kesintiyi öngören paketin yürürlüğe girmesi planlanıyordu. Ancak Demokratlar ve Cumhuriyetçiler haftalarca uzlaşma sağlayamadı. Cumhuriyetçiler zenginlerin vergilerinin artırılmasına karşı çıkarken, Demokratlar harcamalarda kesintiye gidilmesine direndi.

Paketin içeriği

İki partinin vergi artımı ve harcamalarda kesintiye gidilmesini öngören paketi 600 milyar doları kapsıyor. Amaç resesyon tehdidinin ortadan kaldırılması. Ancak uzmanlara göre bu paket hem dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’yi hem de küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Uzlaşma orta kesimin vergi kolaylıklarından yararlanmasını öngörüyor. Buna karşın yıllık geliri 400 bin doların üzerinde olan vatandaşlar ile 450 bin dolar olan hanelerin ödediği vergi artırılıyor. Başkan Obama bu sınırı 250 bine düşürmeyi istiyordu. Ancak Cumhuriyetçiler buna karşı çıktı. Paket ayrıca Amerikalıların yüzde 98’ini, küçük işletme sahiplerinin ise yüzde 97’sini vergi artırımından koruyor. Şimdi önümüzdeki iki ay içinde hem yönetimin, hem de Kongre’nin, bütçe konusunda geniş kapsamlı bir paket üzerinde de anlaşmaya varması gerekiyor.

(Deutsche Welle Türkçe)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.