Dünya

Maldivler eski başkanı Mohammed Nasheed gözaltına alındı

0
Maldivler eski başkanı Mohammed Nasheed istifa ettiğini geçen sene televizyonda açıklarken... (Fotoğraf: AP)

Jason Burke‘nin The Guardian’da yayımlanan haberini, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Gizem Eymirlioğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

Deneyimli insan hakları savunucusu adam kaçırma iddiasıyla mahkeme önüne çıkacak.

Maldivler eski başkanı ve saygıdeğer iklim değişikliği aktivisti Mohamed Nasheed, Hint Okyanusu’nda yer alan ada devletinin başkenti Malé’de tutuklandı. Nasheed’in Çarşamba günü mahkemeye çıkması bekleniyor.

45 yaşındaki Nasheed, bir yıl önce destekçilerinin askeri darbe olarak nitelendirdiği bir olayla başkanlık koltuğundan indirilmesinden önce kıdemli bir hakimi kaçırdığı iddiasıyla yargılanacak.

Nasheed’in sözcüsü, Maldivler’de 2008’ de yapılmış olan son otuz yılın ilk çok partili seçimleri sonucu iktidara gelen deneyimli insan hakları aktivistinin, kasklı ve zırhlı 20 kadar polis tarafından Malé’deki evinde göz altına alındığını ve Çarşamba günü mahkemeye önüne çıkarılacağını belirtti.

Nasheed’in Maldivler Demokratik Partisi sözcüsü Hamid Abdul Ghafour , “Olay 13:30 sularında mecliste önemli bir oylama sırasında gerçekleşti ve yaklaşık 20 dakika sürdü. Kendisi bir arabaya bindirildi ve hapishaneye götürüldü”  dedi.

 

Maldivler eski başkanı Mohammed Nasheed istifa ettiğini geçen sene televizyonda açıklarken... (Fotoğraf: AP)

 

The Guardian gazetesinde geçtiğimiz Ekim’de yer alan ropörtajında Nasheed şahsı aleyhine başlatılan davaların hiç bir hukuki temeli olmadığını ve bunların Eylül ayındaki başkanlık seçimlerinde yer almasını engelleme amaçlı olduğunu söylemişti. Nitekim bir hapis cezası (ertelense bile) adaylığının iptali anlamına gelecekti.

Ghafour olay için “Tamamen siyasi bir süreç. Adil bir yargılama olmasının imkanı yok” dedi.

Başkan’ın sözcüsü Imam Masud “kanunlar ne gerektiriyorsa onun olacağını” söyledi.

Masud “Biz kesinlikle müdahale etmiyoruz. Nasheed polis tarafından mahkeme kararıyla göz altına alınmıştır. Yani biz böyle duyduk. Siyasi bir motivasyonumuz kesinlikle yoktur” açıklamasında bulundu.

Tutuklama kararı Maldivler mahkemesince Nasheed’in 10 Şubat’ta görülecek duruşmaya katılmamasının ardından çıkarılmıştı. İleri gelen bir hükümet yetkilisi Nasheed’in Çarşamba günü duruşmasında muhtemelen beraat edeceğini söyleyerek şöyle devam etti, “Dünyanın herhangi bir yerinde hakkınızda suçlamalar varsa ve duruşmaya gelmeyi gözardı ederseniz polis tarafından tutuklanırsınız, bu normal bir uygulamadır. Ancak yarın bir ceza kararı çıkması muhtemel değil.”

Maldivler dünya çapında lüks turizm bölgesi olarak bilinen ve geçen yıl 700,000 tatilcinin ziyaret ettiği bir ülke. Ancak ülke despot lider Abdul Gayoom’un iktidarının ardından siyasi çalkantılarla boğuşuyor.

Ekonomik sorunlar ve ani değişiklikler 400,000 nüfusun olduğu adada uyuşturucu kullanımı gibi sosyal sorunlara yol açmakta. Tutuklama ise Hindistan’ı utandıracak ve Delhi ile Malé arasındaki gergin ilişkileri daha da gerecek.

Hakkında çıkan tutuklama kararının ardından Nasheed Maldivler’deki Hindistan elçiliğine 11 gün için sığınmıştı. Haber kaynaklarına göre Nasheed bir müdahale olmadan seçim kampanyası yapabileceğinin garantisini almasının ardından elçilikten ayrılmıştı.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Gizem Eymirlioğlu

Yazının özgün hali (ingilizce) için tıklayınız.

(The Guardian, Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.