LGBTİ+Manşet

Malatya’da homofobi karşıtı buluşma

0
Malatya'da gerçekleşen Homofobi Karşıtı Buluşmaya Kaos GL derneğinden katılan Yıldız Tar (solda) ve Ali Erol

Kaos GL Derneği ve Malatya Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gençlik İnsiyatifi işbirliğinde 15 Şubat Cumartesi günü BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) ve HDP’nin (Halkların Demokratik Partisi)  konferans salonunda Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında panel gerçekleştirildi.

Kaos GL Derneği’nden Ali Erol ve Yıldız Tar’ın konuşmacı olduğu panelde LGBTİ (lezbiyen, gay, biseksüel, trans ve interseks) kimliklere dönük “hastalık, suç ve günah” söylemlerinin yanısıra birlikte mücadelenin yolları da tartışıldı.

45 Malatya Homofobi Karşıtı Buluşma...

Panelde ilk sözü alan Ali Erol, 20 yıl önce başlattıkları LGBT bireyleri için toplumsal alanda eşitlik mücadelesini çeşitli boyutları ile anlattı. Eşcinseller üzerindeki baskıların üç başlıkta toplandığını belirten Erol, günah, ayıp ve hastalık başlıkları ile grupladığı baskıların tarih boyunca sürdüğünü belirtti. Baskının türünün sadece hakim sınıfın karakterindeki değişimime bağlı olarak değiştiğini belirten Ali Erol, eşcinselliğin dini, muhafazakar yönetimlerde günah, laik ve görece demokratik yönetimlerde ayıp ve devamında ise hastalık olarak adlandırıldığını belirtti.

Ali Erol:  Eşcinsellik algısı, “Günahtır, ayıptır, hastalıktır”

Malatya'da gerçekleşen Homofobi Karşıtı Buluşmaya Kaos GL derneğinden katılan Yıldız Tar (solda) ve Ali Erol

Malatya’da gerçekleşen Homofobi Karşıtı Buluşmaya Kaos GL derneğinden katılan Yıldız Tar (solda) ve Ali Erol

“Bir parti bir sendika bir kültür merkezi vesaire yani aklımız erdiğince bizler de hayatın içerisindeydik. Ancak bizler bulunduğumuz kurumlarda yan yana geldiğimiz halde birbirimizden haberdar değildik. Dolaysı ile biz kendimizi ifade edeceğimiz bize çok çok az sınırlı bir alan tanınıyordu. Yani ille de Kürtçe konuşacaksan şu alanda konuş yada ille de başörtüsü takacaksan evinde taksan daha iyi gibi dayatmalar bizim içinde geçerliydi. Yani ya çek git çevremden deniliyordu ya da atsan atılmaz satsan satılmaz bir durumdan dolayı ille de bu sapkınlığı yaşayacaksan git evinde yaşa deniliyordu. Ancak bu durum sadece bizim toplumumuza ait bir şey değil. Bu durumun dünyada bir seyri var. Yani eşcinsellik denilince insanların kafasından üç tane kod geçer. Yani günahtır, ayıptır, hastalıktır” dedi.

Ali Erol konuşmasını bitirdikten sonra söz alan Yıldız Tar ise, eşcinselligin toplumda hep düşman görülenlere yönelik aşağılama amaçlı bir kavram olarak kullanıldığını belirtti. Türkiye’nin doğu ve batısından örnekler veren Tar, doğuda ki insanların uzun yıllar süren savaş sonucunda eşcinsel yönelimlerin kendi toplumlarında çıkmasını yadırgayarak bu durumu devletin bir oyunu olarak gördüğünü belirtti. Aynı şekilde batıda yaşayan insanlarında bu durumu kendi kültürleri açısından kabul edilemez görerek eşcinselliği kendinden olmayan ve düşman olarak gördüğü toplumları aşağılama aracı olarak kullandığını ifade etti.

Yıldız Tar: Homofobik Doğu, Kurtarılmış Batı algısı yanlış

43 Malatya Homofobi Karşıtı Buluşma...

“Bu batı doğu meselesi en başından beri çok konuştuğumuz bir konu. Homofobik bir doğu var, homofobikler ve barbar olduklarından dolayı eşcinselleri katlediyorlar ve kurtarılmış bir batı ile karşı karşıyayız gibi yanlış bir algı var. Bunun ne kadar yanlış olduğundan bahsetmek istiyorum. Kapitalizmin ilk ortaya çıktığı modernizmin kendini yeni yeni kurmaya başladığı dönemde küçük küçük ulus devletlerin oluşması ile dünya büyük değişimler geçiriyor. Birilerinin tamamen bu süreci yönetmek, cinselliği sadece üremeye indirgemek ve en basit tabiri ile fabrikaya işçi, savaşa asker yetiştirmek için üreme dışındaki her alanı yok etmek için ortaya çıkardığı bir söylem bu hastalık

Bu toplum normaller inşa ediyor. Bu normalin dışına çıktığında sen tamamiyle yok edilirsin. Ve burada bizim aslında tekrar tekrar bakmamız gereken yer biz nerede ortaklaşıyoruz konusudur”

Panel Ali Erol ve Yıldız Tar’ın sunumları ve dinleyicilerin sorularını cevaplandırmasının ardından sona erdi.

 

Fotoğraflar: Derya Bali

Haber: Emir Eyüp Çoban

(Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.