Doğa MücadelesiManşet

Mahkemeden karar: Artvin Kamilet vadisinde HES’e kamu yararı yok

0
Arhvi'nin sembolü atmaca

Rize İdare Mahkemesi Artvin Arhavi Kamilet vadisinde MNG şirketi tarafından yapılmak istenen Taşlıkaya Hidrooelektrik Santral (HES) projesinde kamu yararının olmadığına hükmetti. Konu hakkında bugün bir açıklama yapan Arhavi Doğa Koruma Platformu, Taşlıkaya HES projesi için Artvin İl Genel Meclisi’nin aldığı imar planı onayının iptaliyle Kamilet vadisinin talandan kurtarıldığını ilan ederken, kararda imzası olan Artvin İl Genel Meclisi üyelerini de istifaya davet etti.

Kamilet vadisinde yapılmak istenen HES'e karşı verilen mücadeleden

Kamilet vadisinde yapılmak istenen HES’e karşı verilen mücadeleden

Daha Kamilet kurtulmuş değil

İmar planını onaylayan Artvin İl Özel İdaresi aleyhine açılan davanın avukatı Yakup Okumuşoğlu, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada bu kararla Kamilet vadisinde yapılmak istenen Taşlıkaya HES projesinde kamu yararının olmadığının tespit edildiğini, ancak bunun henüz Kamilet vadisinin kurtarılması anlamına gelmediğini söyledi. Okumuşoğlu şirketin tekrar harekete geçebileceğini söyleyerek “Birkaç ay önce Arhavi şehir merkezine planlanan Kavak HES için de ÇED iptal kararı verilmişti. Daha mahkeme bitmeden 2. ÇED’i aldılar, dün ikinci kez iptal davası açtık. Durmadan iptal ettirmemiz gerekiyor!” diye konuştu.

Kamilet vadisinden

Kamilet vadisinden

İl Genel Meclisi üyelerine eleştiri yağmuru

Arhavi Doğa Koruma Platformu ise Kamilet vadisine HES yapılmasına imkan veren imar planını onaylayan yetkilileri eleştiri yağmuruna tuttu. Platform tarafından yapılan açıklamada İl Genel Meclisi üyeleri suçlanarak “Mahkeme kararıyla, bir kez daha ‘ihanet’ ortaya çıkarılmıştır. Kahrolarak gördük ki, bizden aldıkları ‘oy’la bizi değil iş adamını temsil etmişler. Arhavi halkının, yani kamunun yararını değil iş adamının yararını gözetmişler” dendi.

Rize İdare Mahkemesi iptal kararında iptal gerekçeleri arasında  ÇED raporunda belirtilen koordinatlar ile İl Genel Meclisi tarafından onaylanan nazım ve uygulama imar planı koordinatlarının aynı olmaması; ÇED raporunda izin verilen alan dışında planlama yapılması; ÇED raporundaki proje koordinatları değiştirildiği halde imar planının revize edilmemesi; imar planının teknik ve usul yönünden hatalı olması gibi nedenler yer alıyor.

“MNG elini Arhavi’den çek!”

Kamilet vadisinde yapılmak istenen HES'e karşı verilen mücadeleden

Kamilet vadisinde yapılmak istenen HES’e karşı verilen mücadeleden

Arhavi Doğa Koruma Platformu Rize İdare Mahkemesi’nin, onaylanan imar planlarını oy birliği ile iptal etmesi sonudunda Kamilet Vadisi’nin bir rahat nefes daha almış olduğunu ve Arhavililer’in 2013 yılından beri sürdükleri direnişte hukuk cephesinde bir kazanım daha elde ettiklerini belirtiyor.

Platform mahkeme kararı doğrultusunda Taşlıkaya HES projesinin lisansının da iptal edilmesi çağrısında bulunurken HES’i yapmak isteyen MNG şirketine seslenerek “Arhavi’de HES istemiyoruz. Arhavi’de talana uzanan elini çek” dedi.

Arhvi'nin sembolü atmaca

Arhvi’nin sembolü atmaca

Arhavili doğa korumacılar ayrıca “Taşlıkaya HES projesine izin veren Artvin İl Genel Meclis üyelerine “istifa et, Artvinli olmanın verdiği onurunu kurtar!” diye seslendi.

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.