Doğa MücadelesiManşet

Mahkemeden Çukuralan Altın Madeni için yeniden “ÇED olumlu” kararı

0

Çukuralan Altın Madeni için üçüncü kez kapasite artırımı isteyen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’ye “ÇED” olumlu kararı verildi.

Altın madeninin kapasite artırımı İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuş, sonra da iptal edilmişti. Maden işletmecisi şirket, “ÇED olumlu” kararı iptal edilen proje için, ÇED sürecini yeniden başlatmadan 20 Kasım 2018’de raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısından tekrar geçirmişti.

Dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığını’na bağlı İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yayınladığı açıklamayla projeye nihai Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildiğini duyurdu.

Koza Altın’dan Çukuralan Altın Madeni için ÇED açıklaması

Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, “Şirketimiz Çukuralan Altın Madeni 3. kapasite artışı ile ilgili olarak, 2009/7 genelgesi kapsamında hazırlanan ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğunu 23.10.2018 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP)duyurmuştu. Gelinen neticede, Çukuralan Altın Madeni 3. kapasite artışı projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED olumlu kararı verilmiştir.” denildi.

“Madra Barajı ve Nebiler şelalesinin kirletilmesine göz yumuluyor”

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının yok sayıldığını söyleyen davanın avukatı Arif Ali Cangı, Çukuralan’da iki kez kapasite arttırılarak doğanın delik deşik edildiğini ve doğaya karşı ağır suçlar işlendiğini ifade etti.

Bu kararla kapasite artırımı ile maden ocağının işletilmesinin, Madra Barajı ve Nebiler şelalesinin kirletilmesine göz yumulduğunu belirten Cangı, yeni Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin ve İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının 2009/7 sayılı genelgeye aykırı olduğunu hatırlattı.

Kozak Yaylası sınırında yer alan Çukuralan Altın Madeni, kapasite artırımı projesi ile 192 hektarlık mevcut ÇED alanına yaklaşık 132 hektarlık yeni bir alan ekleniyor. Böylece şirket projede ÇED alanını toplam 324 hektara çıkaracak.

(Yeşil Gazete, Kamuyu Aydınlatma Platformu)

You may also like

Comments

Comments are closed.