ManşetTürkiye

Mahkeme kararına rağmen Büyükada’daki Türk Gençlik Vakfı’nın tahliyesine polis engeli

0

İstanbul Büyükada İskelesi‘nin üst katının tahliyesine ilişkin başlatılan hukuki sürecin İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) lehine sonuçlanmasının ardından Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından işletilen yerin tahliye süreci polis tarafından engellendi.

Polis, İBB zabıtalarına engel oldu.

Adalar halkı da yaşananlara tepki gösterdi

TÜGVA’nın işlettiği Büyükada İskelesi’nin üst katını tahliye etmesi için yasal işlem dün başlatıldı. Dün başlayan tahliye işlemleri için bugün iskeleye giden zabıta ekiplerine polis engel olurken, polis ekipleri ile zabıta ve CHP Adalar ilçe örgütü üyeleri arasında arbede çıktı.

CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat‘ın avukatı Fırat Burak, çıkan arbedede kendisi dahil beş kişinin darp edildiğini ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Zabıtaların engellenmesine Adalar halkı da tepki gösterirken, iskele önünde toplanan Adalılar, “Devletin polisi TÜGVA’nın yanında oluyor, TÜGVA’nın polisi dışarı, hak, hukuk, adalet’ sloganları attı.

CHP Adalar İlçe Başkanı hastanede

Büyükada’ya gelen CHP’nin İstanbul’daki 38 ilçe başkanı ve İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, burada bir basın açıklaması yaptı.

Kaftancıoğlu, CHP Adalar İlçe Başkanı’nın darp edildiği için hastanede olduğunu açıkladı ve şunları söyledi:

Biz bugün burada 38 ilçe başkanımız, kadın ve gençlik başkanımız, büyükşehir grup başkan vekilimiz ve il yöneticilerimizle birlikteyiz. Adalar ilçe başkanımız, ev sahibi ilçe başkanımız şu anda aramızda değil. Niye acaba? Adalar ilçe başkanımız, adalar halkının hakkını savunmak için burada mücadele ederken, devletin polisi böyle bir şey yapmaz, ama tahmin ediyorum TÜGVA’nın polisi tarafından darp edildiği için şu anda hastanede. İlk tedavi gördüğü yerden sevk edildi, şu anda araştırma hastanesinde takipte.”

‘TÜGVA’ya 2 bin 500 TL’ye kiralanmış’

Kaftancıoğlu, iskelenin üst kısmının 2018 yılında TÜGVA’ya 10 yıllığına 2 bin 500 TL’ye kiralandığının da altını çizdi:

İBB’yi kazandığımızda hatırlayacaksınız, Ekrem Başkan, ‘Artık adama, kişiye, gruplara, cemaatlere, vakıflara hizmet işi bitti’ demişti. O günden bugüne kadar tüm CHP’li belediyeler ve İBB, İstanbul’un kaynaklarını, mülklerini, kentin oluşturduğu rantı 3-5 kişiye değil 16 milyon İstanbulluya sunmak için çaba gösteriyor. Ada halkının ve İstanbulluların olan ada iskelesi, 2005 yılında bir protokol ile İBB’ye devredilmiş. Sonrasında bu iskelenin üst kısmı 2018 yılında TÜGVA’ya 10 yıllığına 2 bin 500 liraya kiralanmış. İstanbul’da barınma sorunu yaşayan binlerce öğrenci 5 bin liraya 6 bin liraya ev bulamazken burası 2 bin 500 liraya kiralanmış.”

‘Üçüncü kişilere devredilmiş’

Söz konusu yeri kiralayan vakfın burayı üçüncü kişilere devrettiğini ifade eden Kaftancıoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

İBB Başkanımız buraları incelediğinde görmüş ki burayı kiralayan vakıf, burayı üçüncü kişilere devretmiş. Ada halkı faydalanamıyor, bu üçüncü kişiler, çıkmaya korktukları için kim olduklarını bilemiyoruz, burayı kullanmışlar. Ve İBB, protokolde uygun olmayan işlemi yaptıkları için tahliyeleri yönünde tebligat yollamış. TÜGVA tahliye işleminin iptali için bir dava açmış. Bu davada 27 Ocak 2021 tarihinde TÜGVA yürütmeyi durdurma kararı almış ve bu işlemi durdurmuş. Ama İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli kararıyla bu kararın reddine karar vermiş. Böylece bu tahliyenin önünde hukuki hiçbir engel de kalmamış”

Ne olmuştu?

Büyükada İskelesi’nin TÜGVA’dan alınıp İBB’ye teslim edildiği süreçte yaşananlar ise şöyle:

Büyükada İskelesi’nin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin feshedilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihtar göndererek, 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine, bu kez İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde tekrar Adalar Kaymakamlığı’na yazı göndererek Büyükada İskelesi’nin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefeti nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli ve 2021-158 sayılı kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde yeniden Adalar Kaymakamlığı’na yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilerek, İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş. ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. İstenen bilgi ve belgelerin Adalar Kaymakamlığı’na iletilmesi için Şehir Hatları A.Ş.’ye İBB tarafından bildirim yapıldı. Şehir Hatları A.Ş. de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığı’na gönderdi.

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesi’nin 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Büyükada İskelesi’nin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığı’na yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel bulunmuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.