İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Mahkeme, belediyenin sosyal medya hesabından engellenen kullanıcıyı haklı buldu

0

Mahkeme bir sosyal medya kullanıcısının, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın bir paylaşımına yaptığı yorum üzerine belediyenin hesabından engellenmesini “ayrımcılık” olarak kabul etti.

Avukat Cüneyt Altıparmak, Ankara 9’uncu İdare Mahkemesi’nin kararı hakkında “Kurum amirlerinin keyfine göre kurumun sosyal medya hesaplarının kullanılamayacağını ortaya koymaktadır” yorumunu yaptı.

Neler yaşandı?

Independent Türkçe’den Can Bursalı’nın haberine göre dava konusu olay İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 12 Nisan 2020 tarihinde istifa etmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından engellenmesi üzerine yaşandı.

Erdoğan’ın engellediği istifayla ilgili Zonguldak Belediyesi Başkanı Ömer Selim Alan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Reis noktayı koydu. Durmak yok yola devam. Emrindeyiz Sayın Bakanım” ifadelerini kullandı.

Başkan Alan’ın bu paylaşımı üzerine, Dursun Küçük adlı sosyal medya kullanıcısı, “Sayın Alan, sevginizi gösterme adına bu şekilde paylaşım yapmış olduğunuz anlaşılmakta ise de merkez yönetimi temsil eden bakanın yerel yönetim üzerinde ast/üst ilişkisi olmaması sebepli ve olası bir hukuki incelemede soruşturma izni verecek kişi olması sebepli, paylaşım hatalıdır” yanıtını verdi.

Mahkemeye başvurdu

Belediye başkanına verdiği yanıt nedeniyle belediyenin resmi hesabından da engellenen Küçük, ayrımcılığa uğradığını öne sürerek, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvurdu. Kurum, bu başvuruyla ilgili 3 Kasım 2020’de verdiği kararında, başvuruyu reddetti.

Bunun üzerine Ankara 9’uncu İdare Mahkemesi‘ne başvuran Küçük, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu‘nun ret kararının iptalini istedi. Davayı görüşen Ankara 9. İdare Mahkemesi heyeti, 4 Kasım 2021’de örnek bir karara imza attı.

‘Kurum hesapları keyfi şekilde kullanılamaz’

Kararda, Küçük’ün yaptığı yorumun hakaret içermediği, belediye başkanına verdiği yanıt nedeniyle Zonguldak Belediye Başkanlığı’nın resmi Twitter hesabından engellenmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmedilerek Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun ret kararı iptal edildi.

Avukat Cüneyt Altıparmak, Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin bu engellemeyi ayrımcılık temellerine dayanılarak engelleyen veya zorlaştıran her türlü farklı muamele olarak nitelediğini ifade etti.

Altıparmak, “Karar yazım tekniği açısından Türk hukukunu, Avrupa uygulamasını ele alan nitelikli bir karar olmasının yanında kurum amirlerinin keyfine göre kurumun sosyal medya hesaplarını kullanılamayacağını da ortaya koymaktadır” ifadelerini de kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.