DoğaManşet

Madenlerde devlet hakkı oranı yüzde 25 artırıldı

0

Maden Kanunu kapsamında yer alan alüminyum, bakır, çinko, demir, krom ve kurşun için belirlenen devlet hakkı oranı yüzde 25 artırıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan kararla Maden Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Değişikliğe göre, kanun kapsamındaki madenlerden alüminyum, bakır, çinko, demir, krom ve kurşun için belirlenen devlet hakkı oranı yüzde 25 artırımlı olarak uygulanacak.

Türkiye ‘maden cumhuriyeti’

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü,  (MAPEG) 2019 yılının Temmuz ayından 2020 yılının ortasına kadar 2 bin 685 noktada maden ruhsatı ihalesine çıktı. 24 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlatılan ihaleler kapsamında, aralarında verimli tarım arazilerinin de bulunduğu 68 ildeki yaklaşık 893 bin hektarlık alan maden arama çalışmalarına açıldı. Bu alan,  Türkiye yüz ölçümünün yüzde 1,14’ü. 

MAPEG, 2018 Nisan’ında 616, 2019 Nisan ayında ise 417 sahayı ihaleye açmıştı.

TEMA Vakfı‘nın raporuna göreyse, 15 kentte ruhsat verilen alanların oranı topraklarının yüzde 62’si. Maden ruhsatların en yoğun olduğu bölgelerin başında yüzde 79 ile Kazdağları geliyor. Çanakkale ve Balıkesir’in sınırları içinde yer alan bölgede toplam bin 634 maden ruhsatı düzenlendi.

Artvin, Eskişehir, Zonguldak-Bartın ve Ordu‘daki maden ruhsatlarının oranı ise yüzde 70’in üzerinde. Doğu Karadeniz’deki Artvin, Gümüşhane, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde toplam 1012 maden ruhsatı ve 1 milyon 372 bin hektarlık alan, yani söz konusu illerin toplam büyüklüğünün neredeyse yüzde 40’ı  madenlere açılmış halde. İşletme ve arama safhasındaki ruhsatların en yoğun olduğu kentler ise Zonguldak-Bartın, Çanakkale ve Balıkesir.

En çok ormanlık alanlar ruhsatlandırıldı

Ormanların ortalama yüzde 58’i, tarım alanlarının yüzde 60’ı madenlere ruhsatlanmış durumda. Ormanlık alanlardaki ruhsatların en yoğun olduğu alan yüzde 80 ile Kazdağları bölgesi; onu yüzde 68 ile Tekirdağ ve Kırklareli izliyor.

Tarım alanlarında da yüzde 78 ile Kazdağları ilk sırada geliyor. Onu yüzde 66 ile Eskişehir takip ediyor. Korunan alanların ortalama yüzde 59’u, önemli doğa alanlarının yüzde 64’ü için yine maden ruhsatı verilmiş durumda.

Doğal nitelikleri ve nadir canlı türleri ile milli park ilan edilen alanların da yüzde 51’i maden sahası olarak işlenmiş durumda.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.