Doğa MücadelesiManşet

Madene karşı çıkan köylülere hapis cezası

0

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, yol açmak için yapılan ağaç kesimini protesto ederek, durdurdukları gerekçesiyle 3 çevreciye 10’ar ay hapis cezası verildi.

madene-karsi-cikan-koylulere-10ar-ay-hapis-1

Çiftçi Bülent Özüren, Kiliktepe mevkiinde işletilecek feldspat madeni ve madene ulaşmak için yapılacak yol güzergâhında ağaç kesimini protesto için açlık grevi başlatmıştı. Bazı köylüler de ona bölgeye çadır kurarak destek vermişti.

Maden şirketinin şikâyeti üzerine, “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçundan açılan dava sonuçlandı. Sanıklar, çevreyi korumak için sadece basın açıklaması yaptıklarını, ağaç kesim çalışmalarını engellemediklerini belirterek, beraatlerini istedi.

Mahkeme, 3 sanığı, 10’ar ay hapis cezasına çarptırdı. Ceza, 6’şar bin lira paraya çevrilip ertelendi.

Ağaçlar kesilmesin diye 11 gün açlık grevi

Çiftçi Bülent Özüren, Kurşunlu köyüne yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Killitepe mevkisi’ndeki özel bir maden şirketi tarafından işletilecek feldspat madeni ve madene ulaşacak yol için ağaç kesilecek olması nedeniyle geçen 26 Ekim’de açlık grevine başladı. 11’inci gün fenalaşıp Bayramiç Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve tedavisi yapılıp taburcu edilen Özüren, 17 Kasım’da açlık grevini sonlandırdı.
Madenin işletmeye açılmasını istemeyen Kurşunlu Köyü Muhtarı Muharrem Gürel, köyde yaşayan arkeolog Kağan Baraş ve mimar Ayşe Nihan Kuzucu ile köylüler de çadır kurarak eyleme destek verdi.

Hukuka aykırı birşey yapmadık 

’Yargılanmalarına bu ay başlanacak olan sanıklardan Özüren, hukuka aykırı bir şey yapmadıklarını belirtip, “Adalete saygımız var. Madenci, bize attığı iftiranın bedelini mahkemede ödeyecek. Sadece köylü olarak yanı başımızda yapılan kesimin ne olduğunu öğrenmeye gittik. Kimseye zor ve şiddet kullanmadık” dedi.

(Birgün)

You may also like

Comments

Comments are closed.