Erzincan‘ın Kemaliye ilçesinde 2019 Ekim’inde başlatılan altın madeni arama çalışmalarına halkın tepkisi dinmiyor. Change.org’da başlattıkları kampanya ile seslerini duyurmaya çalışan Kemaliyeliler, bölgedeki sondaj çalışmalarının durdurulması için hukuki süreç başlatttı.
Kemaliye Çevre Platformu üyelerinden Mustafa Adıgüzel‘in aktardığına göre, bu yılın başında 23 Ocak’ta yapılmak istenen ÇED toplantısı, halkın direnişiyle engellendi. Kendilerine CHP CHP Kahramanmaraş milletvekili Ali Öztunç ile Denizli milletvekili Gülizar Biçer Karaca‘nın destek verdiğini belirten Adıgüzel, tek amaçlarının siyanür havuzlarının oluşmasına, sularının ve Kemaliye ile köylerinin yok olmasına engel olmak ve yaban hayvanlarının yaşam hakkını savunmak olduğunu vurguladı.
Geçtiğimiz haftalarda firmadan bir kişinin çalışmaları engellemek isteyen halkı “200 asker yığarım” diyerek tehdit ettiği görüntüler sosyal medyada yer almıştı.
Bugün köyümüz toprakları içerisinde yer alan Kızıltepe mevkinde bir maden şirketinin yetkilisi olduğunu beyan eden bir kişi tarafından köy halkımız tehdit edilmiştir.Şunu bilmenizi isteriz ki talancı zihniyetiniz hiçbir şekilde hiçbir koşulda bu toprakları teslim alamayacaktır. pic.twitter.com/oSdrb7ciib
— Ağıl Köyü (@agilkoyu) September 9, 2020