ManşetTürkiye

Lüzum üzerine değişim

0

2 ağustos’ta yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısı öncesi yaşanan gerilim Jandarma Genel komutanı Necdet Özel’in önce Kara Kuvvetleri komutanlığına, ardından vekaleten Genel Kurmay başkanlığına atanması ile son buldu. Böylece Necdet Özel’in 2015 yılına kadar Genel Kurmay başkanlığının önü açılmış oldu.

Y.A.Ş. öncesi yüksek askeri komuta düzeyinde gerçekleşen istifaların toplantıda karara bağlanması gereken tayin ve terfilerle ilgili olduğu sanılıyor. Ergenekon ve Balyoz davalarının ardından internet andıcı soruşturması kapsamında yüksek rütbeli bir çok generalin gözaltında olması ordu kademelerinde rahatsızlık yaratıyordu. Nitekim dün akşam saatlerinde göreve süresinin bitmesine bir yıl bulunan Genel Kurmay Başkanı Işık Koşaner’le birlikte görev süreleri 30 Ağustosta bitecek kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları ani bir kararla emekliliklerini istemişlerdi. Genel Kurmay başkanı Koşaner emeklilik dilekçesini ” görülen lüzum üzerine” diye gerekçelendirdi.

Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliğini istemesi üzerine Avrupa’dan gelen ilk tepki olumlu oldu. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten, gelişmeyi “Türkiye’nin gittikçe daha demokratikleştiği” şeklinde yorumladı. Oomen-Ruijten, kısa açıklamasında “Türkiye, demokratik kurumların askeri kararlar üzerinde denetim sahibi olduğu daha demokratik bir ülke haline geliyor” dedi.

Yüksek Askeri Şurada davalar kapsamında tutuklu bulunan generallerin emekli edilerek komuta kademelerinin büyük ölçüde yenileneceği tahmin ediliyor.

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.