ManşetDünya

Libya’da Hafter yanlısı hükümet protestolar sebebiyle istifa etti

0

Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı hükümet ülkede üç gündür devam eden ve kötü yaşam koşullarına karşı başlatılan sokak protestolarının ardından istifa etti.

Konseyin internet sitesinde yer alan açıklamada, uluslararası toplumun tanımadığı Abdullah es-Seni başkanlığındaki hükümetin, Tobruk‘taki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih‘e istifasını sunduğu duyuruldu.

AA’nın aktardığına göre açıklamada, istifanın değerlendirilmek üzere Meclise sunulacağı kaydedildi ancak tarih verilmedi.

Protestocularla çatışma

İstifa kararının, Akile Salih’in, Hafter’in kontrolündeki Merc kentinde ağırlaşan yaşam şartları sebebiyle başlayan protestoların nedenlerini tartışmak için hükümetle yaptığı acil toplantı sırasında bildirildiği belirtildi.

Libya el-Ahrar kanalının, Libya Suç İzleme Örgütü‘ne dayandırdığı bilgiye göre, Hafter milislerinin Merc kentindeki göstericilere ateş açması sonucu bir kişi ölmüş, bir kişi de yaralanmıştı.

“February” kanalı ise dün gece saatlerinde Bingazi, Merc ve Beyda kentlerinde sokağa çıkan göstericilere ateş açılması sonucu 5 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Protestolar sırasında göstericilere ateş açıldı. Fotoğraf: AA

İç savaşın ardından ikili meclis

Libya’da Muammer Kaddafi yönetiminin 2011’de devrilmesinden sonra çıkan iç savaş sonucunda ülkede iki meclisli bir yapı ortaya çıktı. Bir yanda ülkenin doğusundaki önemli bir kısmını kontrolü altında tutan General Halife Hafter‘e desteğini sunan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi bulunuyor. Bir yanda ise Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH).

Türkiye, Hafter’e karşı mücadele eden UMH’nin en güçlü destekçisi konumunda. Hafter’e ise Rusya, Fransa, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri doğrudan ya da dolaylı destek sunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.