ManşetTürkiye

Leyla Zana’nın, “Türkiye” vurgulu yemini geçersiz sayıldı

0

HDP milletvekili Leyla Zana, yemin törenindeki konuşmasına “Biji Aşiti” diye başladı. “Türkiye milleti” ifadesini kullanan Zana’nın yemini geçersiz sayıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 26. Dönemi 17 Kasım Salı günü saat 15.00’te yemin töreniyle başladı. Meclis’te Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yeminine Kürtçe sözlerle başladı. Zana, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da dönerek Kürtçe olarak, “Bi hevîya aşîtî kî bi rûmet û mayînde… (Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla)” dedi.

57

Daha sonra yemin etmeye başlayan Zana, yemin metnini okurken “Türk milleti” vurgusu yerine “Türkiye milleti” ifadesini kullandı.

Daha sonra Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Zana’yı uyardı. Ancak Zana, Baykal’ın çağrısına karşılık vermedi ve  kürsüden ayrıldıktan sonra Meclis Genel Kurulu’nu terk etti.

https://youtu.be/UUawMwNwH7E

Yemin metninin aynen okunması gerektiğini söyleyen Baykal, Zana’nın yemininin geçerli olmadığını söyledi. Baykal, Zana’nın istemesi halinde tekrar yemin edebileceğini ifade etti. Zana’nın yemininin Baykal tarafından geçersiz sayılması üzerine Meclis’te alkış sesleri yükseldi.

https://youtu.be/tNvRWDsLN7w

Leyla Zana, 1991 yılında Türkçe başladığı yemini Kürtçe, ”Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum” cümlesiyle tamamlamıştı. Zana bu nedenle Meclis’ten atılmış, 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

TBMM’de milletvekillerinin ettiği yeminin tamamı şöyle:

”Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

(Yüksekova Haber)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.