Dünya

Lavrov: ABD, muhalefetin rejimle görüşmesi için baskı yapacak

0

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Londra’da görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den Suriye muhalefetinin Beşşar Esad rejimi ile görüşmesi yönünde baskı yapacakları garantisi aldıklarını söyledi.

Suriye ’de iki yılı aşkın süredir devam eden ve kanlı bir iç savaş halinde seyreden krizin çözümü için umut verici bir gelişmenin sinyalleri gelmeye başladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den Suriye muhalefetinin Beşşar Esad rejimi ile görüşmesi yönünde baskı yapacakları garantisi aldıklarını söylemesi, tarafların birbirine nihai üstünlük sağlayamadığı kanlı bir iç savaşın içinde kalan Suriye’de barış ve istikrarın temini için bir süredir kaybolan umutların yeniden yeşermesini sağladı. Kerry ile Londra ’dan görüşmesinin ardından konuşan Lavrov, görüşmeler için bir grup oluşturulacağını da kaydetti.

Lavrov, “Dışişleri Bakanı, muhalefetten kontakta oldukları kanal üzerinden Esed rejimi ile diyalog kurmaları için baskı yapacakları garantisi verdi. İki taraf için de zafer kazanılıncaya kadar savaşa devam edilmesi yönündeki yaklaşım kabul edilemez…” uyarısında bulundu.

Bazı analistler, son günlerde Şam kırsalı ve çevresinde yoğunlaşan çatışmaların, yakın bir gelecekteki ‘müzakere’ öncesinde pozisyon güçlendirmeye dönük olduğu değerlendirmelerini yapıyor. BU arada Suriye yönetimine yakın bazı kaynaklar, ordunun Şam çevresindeki isyancıların ikmal ve lojistik bağını keserek 50 kilometrekarelik bir alanda kuşatma altına aldığını ve yüzlerce silahlı muhalifin teslim olması yönünde görüşmeler yaptığını öne sürüyor.

Cenevre Mutabakatı çerçevesinde Suriye krizine çözüm bulmak için çalışacaklarına değinen Lavrov, ABD ile Rusya arasında sıkıntılı konuların aşamalı olarak çözülmesi konusunda istekli olduklarını belirtti.

Kerry ile Lavrov, Rusya-NATO Konseyi toplantıları çerçevesinde 23 Nisan’da Brüksel’de yeniden bir araya gelecek.

(Radikal)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.