Lapsekililer Termik Santral karşısında ayağa kalktı

Lapseki Adatepe ve Teşvikiye Köyü çevresinde yapılması planlanan Lapseki Enerji Santralı Limanı Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Deşarjı projesi için düzenlenen bilgilendirme toplantısına tepki gösteren halk, bilgilendirme toplantısına katılmadı ve termik santrale karşı imza toplayarak köyün girişini kapattı.

“Termik santral istemiyoruz”

“Termik santral istemiyoruz”diye bağıran köylüler ellerinde yağ tenekeleri ve sopalarla protestoda bulunarak köyün girişini kapadılar. Köy kahvesine giren kadınların protestoları burada da sopaları kırılana kadar sürdü.

Adatepe ve Şevketiye köyü yakınlarına kurulması planlanan termik santral projesi ile ilgili Çanakkale Çevre Platformu Başkanı Hicri Nalbant köy meydanında bir açıklama yaptı. Nalbant Adatepe köyünde bu çapta bir eylemin ilk kez gerçekleştirildiğini belirterek: “Başta kadınlar olmak üzere tüm köylünün, Ziraat Odası’nın ve muhtarların yaşam alanlarına sahip çıktığını görüyoruz. Bu çapta bir eylem ve katılım görülmemiştir. Nerede ÇED yapılırsa orada olacağız” dedi.

Adatepe’de halk ayağa kalktı…

Adatepe Köylülerine çevre köyler, Ziraat Odası ve Muhtarlar Derneğinin yanı sıra çevreciler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da destek verdi.

Hasan Temur: “Dün akşam ilk defa Hicri Nalbant köyümüze geldi. Bize bu konuda bilgi veren yoktu. Biz termik santral yapılmasına kesinlikle karşıyız İlçemiz deniziyle, doğası ile benzeri olmayan bir ilçe. Tarım ve hayvancılık yaparak yaşıyoruz. Şeftali ekiyoruz. Santral gelirse zarar göreceğiz. Biz yaşamak istiyoruz, intihar etmek istemiyoruz.”
Süleyman Gündüz: “Bir burası kalmıştı, burayı da yok etmeye, bizleri zehirlemeye çalışıyorlar. Kesinlikle istemiyoruz. Bizim 10 kişiden 9’u geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Hava kirlenecek, toprak kirlenecek. Sonra bizler ve çocuklarımız ne olacak?”
Hasan Özkan: “Dünyada İtalya’dan sonra Türkiye’yi de termik santral ülkesine çeviriyorlar. Burayı da zehirlemeye çalışıyorlar.”
Ramazan Sargın: “Yapılmasını istemiyorum. Ben kaç yaşına geldim, benden geçti. Ben artık çocuklarımı düşünüyorum. Bundan sonra onlar ne olacak? Onlara ne bırakacağım? Termik santral bize ne yarar sağlayacak ki?”
Süleyman Kurum: “Örgütlenme daha etkin olmalı. Lokal olarak grupların köylülerle sık sık bir araya gelip yüz yüze görüşmesi lazım. Kahvelerde projeksiyonlu bilgilendirme toplantıları düzenlenmesi gerek. Köylü genel olarak istemiyoruz diyor ama daha büyük reaksiyon gösterebilir. Köylülere geleceklerinin ellerinden alınacağı, kanser patlamalarının yaşanacağı, salınan radon gazının havaya, toprağa ve suya karışacağı ve kül yığını haline dönüşecekleri daha çok anlatılmalı.”
Muhtarlar Derneği Başkanı Seyfettin Turan : “Ben Lapseki İlçesi Şevketiye Köyü muhtarı ve aynı zamanda Muhtarlar Derneği Başkanıyım. Termik santralin yaratacağı ciddi sonuçlar olduğunun farkındayız ve 20 muhtar arkadaşla birlikte direnişe destek veriyoruz.”
Hasan Taşkın: “Ben hem çiftçiyim, hem de köy bakkalıyım. En çok da çocuklarım ve torunlarım için endişe ediyorum.Havamızın kirlenmesini, sebze ve meyvemizin bozulmasını, suyumuzun kirlenmesini istemiyoruz.”
Fatma Ok: “Bizim hayvanlarımız ve ekili alanlarımız var. Zarar görmek istemiyoruz.”
Şehri Altun: “Burası Daniş’in köyü. Burada çocuklar zarar görecek, onun da bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Sadece oy vermeye gelince hatırlamasınlar. Bizim sesimizi duyursun, başbakan bizi duysun. Biz termik santral istemiyoruz.”
Gülsüm Tosun: “Karşıyız. Köye sokmayız onları. Burası bizim, termik mermik istemiyoruz. Başka yere gitsinler.”


(Çanakkale Olay)

 

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR