Manşetİklim Krizi

La Niña’nın soğutucu etkisine rağmen 2020 tarihteki en sıcak üç yıl arasında

0
Fotoğraf: Shutterstock

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan “Küresel İklim Durumu” raporu yayınlandı.

Koronavirüs pandemisinin getirdiği ekonomik yavaşlamaya rağmen havadaki sera gazı seviyelerinin artmaya devam ettiğini ve sıcaklıkların arttığını belirten rapor bu durumun buz tabakalarının erimesine, sel, fırtına ve orman yangınlarına sebep olduğunu söylüyor.

Ortalamanın 1,2 derece üzerinde

Rapor, 2020 yılının şu ana kadar kaydedilen yıllar arasında 2016 yılından sonraki en sıcak yıl olarak ölçüldüğünü söylüyor. Buna göre, bu yılki sıcaklıklar 19’uncu yüzyıl ortalamasının 1,2 derece üzerinde gerçekleşti.

Raporda 2020 yıl sonuna kadar yılın en sıcak üç yıl arasında yer alabileceğine dikkat çekiliyor.

WMO başkanı Petteri Taalas, “Rekor sıcaklar genelde 2016 yılında olduğu gibi güçlü bir El Niño etkinliğiyle aynı ana denk geldi. Ancak şu anda soğutma etkisi olan La Niña yaşıyoruz. Buna rağmen bu yıl, 2016 yılının bir önceki rekoruyla kıyaslanabilecek rekor sıcaklık gösterdi” ifadelerini kullandı.

Bu yıl Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın beşinci yıldönümü olduğunu hatırlatan Taalas, “Hükümetlerin sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik son taahhütlerini memnuniyetle karşılıyoruz. Çünkü şu anda doğru yolda değiliz ve daha fazla çabaya ihtiyaç var” dedi.

Kuzey Kutbu iki kat hızlı ısınıyor

Climate Home News’in  aktardığına göre 2011’den 2020’ye kadar olan on yıl, rekor seviyedeki en sıcak yıllar oldu. Son altı yıl ise şu ana kadarki en sıcak altı yıl oldu.

Kuzey Kutbu, dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı ısınıyor ve buzunun çoğunun erimesine neden oluyor. Doğu Sibirya’da sıcaklık, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık Haziran 2020’de ölçülen 38 derece oldu.

Orman yangınları kötüleşti

Bu sıcaklık Doğu Sibirya ve Laptev denizlerinde deniz buzunun erimesini hızlandırdı ve Sibirya orman yangınlarını daha da kötüleştirdi.

ABD’nin Kaliforniya ve Colorado eyaletleri rekor düzeyde en büyük yangınlarını yaşadı ve yangınlar Doğu Avustralya’yı da vurdu. Avrupa’nın bazı kısımları ise alışılmadık derecede kuruydu. Benzer şekilde Güney Amerika‘nın iç kesimlerinde ve Güney Afrika‘nın bazı kısımlarında kuraklıklar yaşandı.

Ortalama üzeri yağışlar

İklim değişikliği şiddetli yağmuru daha olası hale getiriyor ve 2020, özellikle Sudan ve Kenya‘da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği “ortalamanın çok üzerinde” sellere tanık oldu.

Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya‘nın muson mevsimleri de normalden daha yağışlıydı.

30 tropikal kasırga

Rapor, Kuzey Atlantik kasırga sezonunu 30 tropikal siklon ile “son derece aktif” olarak tanımladı. Bu sayı, uzun vadeli ortalamanın iki katından fazlasına denk geliyor.

2020’nin ilk yarısında, 9,8 milyon insan büyük ölçüde hava ile ilgili afetler nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Yaklaşık 10 yıldır her yıl bu sayıda kişi afetler nedeniyle evini terk etmek zorunda kalıyor.

İnsanlar göçe zorlandı

Bu yer değiştirmeler esas olarak Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Doğu Afrika’da ve aynı zamanda Avustralya ve ABD‘de yaşandı. İnsanların çoğu kendi ülkeleri içerisinde göç etti.

Rapor, ekonomik krizin ve koronavirüsten seyahat kısıtlamalarının felaketlerden etkilenen bölgelere yardım ulaştırılmasını yavaşlattığını belirtiyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.