Doğa MücadelesiManşetYerel

Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul RES Projesi’nin iptali için hukuki süreç başlattı

0
Fotoğraf: kuzeyormanlari.org

Kuzey Ormanları Savunması, Kuzey Ormanları‘nın Çatalca bölgesinde kurulması planlanan Türkiye‘nin en büyük Rüzgar Enerji Santrali‘ne (RES) karşı hukuki süreç başlattı.

Almanyalı Dirkshof firmasının sahip olduğu Universal Wind Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen RES’in, meşe ormanları ve yaban hayatını yok edeceği gibi, 300 bine yakın leyleğin göçünü engelleyeceği, biyoçeşitliliğin zayıflamasına neden olacağı kaydedildi.

‘ÇED olumlu kararı kamu yararı ve halk sağlığına uygun değil’

Kuzey Ormanları Savunması’nın yaptığı basın açıklamasında proje için verilen ÇED olumlu kararının hukuka ve halk sağlığına uygun olmadığı belirtildi:

Söz konusu İstanbul RES projesi için verilen ÇED Olumlu kararı ve bu kararın dayanağı olan proje tanıtım dosyası ise ne hukuka ne ÇED işleyişine, ne de kamu yararı ve halk sağlığına uygundur. ÇED olumlu kararının dayanağı olan dosya Meteoroloji mühendisi görevlendirilmeden hazırlanmıştır. ÇED dosyasının yeterli teknik personelce hazırlanıp hazırlanmadığı davalı İDARECE DENETLENMEMİŞ VE ARAŞTIRILMAMIŞTIR. Bu durum İdarece verilen kararın esaslı hatasını oluşturmaktadır. Meteorolojik verilerin hatalı saptanması sonucu yangını etkileyen faktörler hatalı saptanmıştır. Proje kapsamında yapılan yapılar için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı (Afet İşleri Gn. Md.) genelgesi çerçevesinde jeoloji-jeoteknik Etüt Raporu dosyada bulunmamaktadır.”

Fotoğraf: kuzeyormanlari.org

Açıklamada, projenin Kemerburgaz RES, GOP RES, Şile RES, Yamaçtepe RES, Tayakadın RES, Aydost RES gibi RES’lerle de komşu olduğu vurgulanarak, bölgedeki benzer faaliyetlerin çevresel etkilerinin bir bütün olarak ele alınması gerektiği kaydedildi.

‘Yaban hayatında telafisi mümkün olmayan sonuçlar olacak’

İstanbul RES Projesi’nin hayata geçmesi durumunda meydana gelecek zararlar ise şöyle sıralandı:

  • Proje alanı Çatalca’ya bağlı Karacaköy, Karamandere, Çiftlikköy, Kalfaköy, Gümüşpınar, Belgrad Köyleri hayvancılık, arıcılık, çiftçilik yapılan alanlardır.
  • İstanbul RES inşaatı, Çatalca’da orman ve tarım alanların yok olmasına ve biyoçeşitliliğe zarar verecektir.
  • İstanbul RES sonbahar ayında 250-300 leyleğin göç yolu olarak kullandığı koridor üzerinde kurulmaktadır. Dünya üzerindeki Küçük Orman Kartalları’nın %90’ı projenin gerçekleştirileceği Kuzey Ormanları üzerinden göç etmektedir. İstanbul RES projesinin kurulduğu Kuzey Ormanları 200 bin gündüz yırtıcısı tarafından göç yolu olarak kullanılmaktadır.
  • En az 34 kuş türü Bern Listesi Ek-II’ye, yani “Mutlak Koruma Altındaki Türler Listesi”ne; en az 17 kuş türü Bern Listesi Ek-III’e, yani “Koruma Altındaki Türler Listesi”ne girmektedir.
  • Proje sahasının bulunduğu Çatalca’nın ülkemizdeki ana kuş göç rotaları üzerinde bulunması nedeni ile Bern, JUCN, Ulusal kırmızı liste, AB Kuş Direktifleri mevzuatlarına aykırı olarak gerçekleştirilmek istenen projenin hayata geçmesi halinde kuşların bölgedeki yaban hayatında telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

Fotoğraf: kuzeyormanlari.org

Proje, tarihi su yoluyla birleşik konumda

Yapılan açıklamada, yapımı planlanan RES projesinin Çilingoz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası‘na bitişik olduğu belirtildi ve konumla ilgili şu bilgilere yer verildi:

  • İstanbul RES projesinin yer aldığı bölgede arıcılık mutlak koruma altındadır. Trakya arısı 30.06.2010 Tarih ve 29 sayılı olurları ile Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup, Yıldız Dağları’nın (Istrancalar) tamamına yakınında TRAKYA ARISI koruma kapsamındadır.
  • İstanbul RES projesi Tarihi Roma Su Yolu’na ait su galerisi hattı kalıntıları ve ve bu hattın güzergahıyla birleşik konumdadır.

You may also like

Comments

Comments are closed.